"Sprutbyte" kan bli aktuellt i länet

Sprutbyte bör införas i hela landet för att minska risken att drogmissbrukare smittas av sjukdomar. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en ny rapport.

Foto: Charlotte Palmefors

Östergötland2015-01-28 18:00

Varje år smittas cirka 800 personer i landet av hepatit C. Men även hiv och hepatit B sprids via orena sprutor.

– För individen kan insatserna öka möjligheten till ett liv utan allvarliga eller dödliga infektionssjukdomar. För samhällets del handlar det om att öka förutsättningarna för en mer jämlik hälsa, berättar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson på myndighetens hemsida.

I dagsläget finns ett program för sprututbyte i sex län i Sverige. I Östergötland har frågan lyfts på politikernivå, men lades ned 2012.

Margareta Fransson (MP), tillfällig ordförande för regionstyrelsen, säger att det är läge att se över frågan om ett sprutbytesprogram eftersom att det har gått några år sedan förslaget lades ned.

– Jag har inte hunnit läsa Folkhälsomyndighetens rapport ännu, men jag ska göra det. Kritiken som väckts mot ett sprutbytesprogram har gått ut på att man skulle underhålla sitt drogmissbruk genom att få nya sprutor. Det står inte jag eller MP bakom. Men jag är positiv till en satsning, men i så fall ur ett hälsopolitiskt perspektiv.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Öst, är inne på en liknande linje.

– Begreppet ”sprutbyte” har funnits länge, men i själva verket är det bara en del i ett större program som skulle kunna kallas för en hälsocentral. Vi håller med Folkhälsomyndigheten om att frågan måste utredas eftersom behovet är stort, både för den som har fastnat i missbruk och för att det är en stor samhällskostnad. Men det är ett tungt arbete som måste göras och det krävs att både region och kommunerna i länet jobbar tillsammans.

Enligt Britt Åkerlind är det största problemet att överhuvudtaget få missbrukare att söka vård. Det skulle underlätta att samla vården på ett ställe.

– Jag tror att vi i förlängningen kommer att se en sådan ”hälsocentral” i Östergötland. Vi har i regionen redan sått ett frö genom det nystartade projektet Moa som riktar sig till unga med drogproblem. Där finns vården och kontakterna samlade på ett ställe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om