Stiftelse vill hjälpa våldsutsatta kvinnor

Respira vill hjälpa våldsutsatta kvinnor och deras barn ekonomiskt. Nu etablerar sig insamlingsstiftelsen i Östergötland.

Linda Aman är insamlingsstiftelsen Respiras representant i den nystartade volontärgruppen i Östergötland.

Linda Aman är insamlingsstiftelsen Respiras representant i den nystartade volontärgruppen i Östergötland.

Foto: Privat/Hasse Holmberg

Östergötland2019-11-25 09:00

Respira grundades för ett år sedan i Västra Götaland och startar nu lokala volontärgrupper runt om i landet. I Östergötland är Linda Aman från Norrköping stiftelsens representant.

– Min främsta uppgift just nu är att försöka synliggöra Respira, få folk att bidra till vår julinsamling och få kvinnor att upptäcka att det finns hjälp att få, säger Linda Aman.

Varför engagerar du dig i det här?

– För att många i min närhet vuxit upp med våld i hemmet och flera av mina vänner och närstående blivit utsatta för våld i nära relationer.

Det finns ju redan andra som kämpar för samma sak, som kvinnojourerna?

– Det som är speciellt för Respira är att vi fokuserar på ekonomiskt bistånd till mammor och deras barn som blivit utsatta för våld. Och de här frågorna behöver lyftas eftersom det fortfarande råder stor okunskap inom området, säger Aman. 

Under måndagen inleds "En vecka fri från våld", som arrangerats runt om i landet sedan 2016 - dock utan Respiras medverkan i Östergötland i år.

– Vi har ju precis startat och har inte hunnit med det, förklarar Linda Aman.

I Linköping uppmärksammas veckan med "Ta snacket", en kampanj som kommunen, Kvinnojouren Ellinor, Tjejjouren Beata, MÄN och Novahuset ligger bakom.

Syftet är att "öka kunskapen om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck och förändra normer som skapar förutsättningar för våld".

"Ta snacket" riktar sig främst till män.

– Mäns våld mot kvinnor är ett stort folkhälsoproblem. Med kampanjen vill vi stötta män till att vara med och förändra destruktiva mansnormer som skapar lidande inte minst för kvinnor, transpersoner och barn, men också för män, säger Åsa Åbom, utvecklingsstrateg social hållbarhet på Linköpings kommun.

Kampanjen inleds under måndagen – den internationella dagen mot våld mot kvinnor – med en ljusmanifestation på Stora torget.

På onsdag bjuder MÄN in till stormöte om mansnormer på Café Piece of Cake. Och på torsdag arrangerar Novahuset en föreläsning på Fontänen med psykolog Ulla Thorslund om barn och unga med sexuella beteendeproblem.

I Norrköping blir det också ljusmanifestation under måndagen på Tyska torget. Och Hedvigs kyrka är värd för tre föredrag i veckan. 

På måndag talar Ulrica Stigberg om "Pornografin och attityder", på onsdag Göran Vikström om "Alla flickors rätt till ett värdigt liv" och på torsdag hålls samtal kring ämnet ”Har kvinnor rätt till sin kropp?”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!