Stödet för solceller räcker inte

Den rekordfina sommaren satte fart på solcellernas elproduktion och fart har det också blivit på intresset för det statliga investeringsstödet för solceller.

ÖSTERGÖTLAND2014-09-03 06:45

Men anslaget som länsstyrelsen i Östergötland har att fördela räcker bara till en bråkdel.

Det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter (LKF) var tidiga. Redan 2008 installerades solceller på Vasahallens, Stifts- och landsbiblioteket och Konsert & Kongress. Under juni, juli och augusti slog anläggningarna rekord med att producera 51MWh (51000 kWh). En ökning med sju procent mot förra året.

– Sommaren var bra, säger Emma Johansson miljösamordnare på LKF.

Även landstinget i Östergötland har vaknat för möjligheten att anlägga solceller. Det har gjorts en utredning som visar att flera av landstingets byggnader skulle passa för solceller. Nyligen togs därför ett beslut om att bygga en medelstor anläggning. När den varit i bruk i ett och ett halvt år ska det göras en utvärdering. Därefter fattas beslut om eventuell fortsatt utbyggnad.

Slut till hösten

Sverige har ett väldigt bra klimat för solceller trots den långa vintern.

– Lika bra som det i Tyskland och ända ned till mellersta Italien, berättar Emma Johansson.

Det beror på att solcellerna är effektivare när det är soligt och kallt.

LKF hyser inget tvivel om att de egna solcellsanläggningarna är en bra investering. Men de som installerar en anläggning idag, 16 år senare, gör en ännu bättre affär tror Emma Johansson.

– Solcellsanläggningarna blir bättre och bättre.

Därför tror hon att utbyggnaden av denna alternativa energikälla skulle gå betydligt snabbare om de statliga bidragen skulle räcka längre.

– De brukar ta slut redan till hösten.

Och slut är de även i år. Länsstyrelsen i Östergötland hade dryga sex miljoner kronor att fördela 2014, av dem har 4,4 miljoner redan fördelade, det finns alltså 1,8 miljoner kvar att fatta beslut om. Men om alla som sökt skulle få det 35 procentiga investeringsstödet hade det behövts 61 miljoner kronor, bara i Östergötlands län.

Ansökningar på kö

Så ser det ut i hela landet berättar Andreas Gustafsson på Energimyndigheten.

– Det finns inget län i landet som har svårt att bli av med sitt stöd, säger han.

Förra veckan lovade regeringen att skjuta till ytterligare 50 miljoner kronor till de 210 miljonerna som avsatts för perioden 2013 till 2016. Även oppositionspartier lovar i olika utsträckning högre anslag om de skulle vinna valet.

Men ingen har lovat så mycket som det skulle behövas om alla som sökt redan idag skulle få.

Det ligger omkring 4 000 ansökningar på kö på landets länsstyrelser.

– Om alla de som sökt skulle få, skulle vi behöva minst 500 miljoner i ökat anslag, säger Andreas Gustafsson.

Många vill investera i en egen och så gott som underhållsfri elproduktion.

– Inte bara för att spara utan för att det känns häftigt att inte vara beroende av de stora elbolagen. De som har solceller vet hur mycket elen kommer att kosta de närmsta 20 till 25 åren, säger Andreas Gustafsson.

Inget bidrag?

De som inte får del av investeringsstödet ska inte misströsta helt. De kan istället utnyttja ROT-avdraget som åtminstone täcker ungefär 15 procent av investeringskostnaden. Till nästa års s kifte har också utlovats en skattereduktion för småskaliga producenter av el.

Dessutom har solcellerna blivit billigare för varje år som gått.

Solceller omvandlar solljus till el. När solen skiner produceras el. El är en färskvara som inte kan lagras därför måste el köpas via elbolag när solen inte skiner och om det produceras mer el än vad som förbrukas där solcellerna är installerade, säljs elen vidare till elnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om