Regionen presenterade i förra veckan en ny rapport där man granskat hur stor andel av de covid-patienter som vårdades på sjukhus under andra vågen var utrikesfödda, vilket vi tidigare berättat om. Bakgrunden var att tidigare rapporter, bland annat från Folkhälsomyndigheten, noterat att dödstalen varit högre hos utrikesfödda än hos infödda svenskar.
I Östergötland var det inte någon större skillnad i fördelningen över avlidna. Däremot visar granskningen att en åldersgrupp stack ut bland de utrikesfödda patienterna som vårdades på vårdavdelningar (alltså inte iva). Av de patienter som var i åldersgruppen 30-39 år var 71 procent utrikesfödda.
– Det är just de i ålder 30– 39 som sticker ut, det kan vara slumpen eller till exempel ett klusterutbrott i en förening eller släkt men det vet vi inte utifrån journalgranskningen, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland.
Tidigare rapporter som Region Östergötland har gjort visat att en majoritet av de som vårdats på vårdavdelning är äldre personer.
– Det är ju fortfarande dominans av äldre på totalen, men utlandsfödda har ju en annan åldersfördelning.
Är det här något som ni blev förvånade över?
– Lite, även om åldersfördelningen i samhället nog innebär fler yngre bland de utlandsfödda.
Rapporten visar att dödstalen inte var så stor skillnad på, drar ni någon slutsats av det?
– Vi har ju inte grävt i det men gissningen är att unga åldern gör överlevnaden bättre.
Är det här något som Östergötland kommer att titta vidare på eller vad händer med de resultat som regionens rapport visar?
– Vi har samarbete med forskare inom folkhälsa (och andra områden som infektion, rehabilitering, äldrevård med mera) så det kan hända att rapporterna blir grund för mer vetenskapliga arbeten. Själva rapporterna är ju mer beskrivande utifrån journalgranskning, som ju mest används för granskning av patientsäkerhet och kvalitet
Granskningen omfattar totalt 760 patienter som vårdades på regionens sjukhus mellan 24 augusti förra året och 10 januari i år. Av dessa var 245 patienter, motsvarande 32 procent utrikesfödda vilket är en överrepresentation jämfört med fördelningen i Östergötland, där 20 procent är födda utrikes. Av dessa vårdades 216 på vårdavdelning och 29 på iva.