Facit från länets vägar: Sprit och knark bakom ratten

En lastbilschaufför med amfetamin på instrumentbrädan, en onykter handledare till en elev som övningskörde – och en man med 2,66 promille i blodet som körde i fel färdriktning med sin son i bilen. Corren har granskat rattfylleridomarna från året som gått.

Många sätter sig bakom ratten, trots stora mängder alkohol i blod och utandningsluft. Det är domarna från året ett bevis på.

Många sätter sig bakom ratten, trots stora mängder alkohol i blod och utandningsluft. Det är domarna från året ett bevis på.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2022-12-28 05:00

119 rattfylleridomar, alla utfärdade av Linköpings tingsrätt, föll mellan januari och oktober i år. Utöver dessa utfärdades under samma period 57 stycken strafförelägganden av åklagarkammaren i Linköping för samma brott. 

När Corren går igenom samtliga domar tornar många mörka historier upp sig. Lastbilschaufförer med flera promille i utandningsluften, kraftigt berusade män som tar bilen till affären – och en stor andel personer som haft flera narkotiska preparat i kroppen när de valt att sätta sig bakom ratten. I flera fall har de dömda personerna orsakat trafikolyckor på de östgötska vägarna.

Correns granskning av de 119 domarna visar att en mycket betydande majoritet av de som blivit fällda för rattfylleri i år är män. Endast i 17 fall har personen bakom ratten varit en kvinna. Samtidigt framkommer att hälften av domarna, 59 stycken, rörde grovt rattfylleri där personerna i många fall haft mycket höga alkoholmängder i antingen utandningsluft eller blod. 

Ett av fallen som Linköpings tingsrätt behandlat i år inträffade i juni i år i centrala Linköping. I en vanlig poliskontroll stoppades då en bil med övningskörningsskylt. I bilen befann sig, utöver den person som övningskörde, en man som vid tillfället var handledare för eleven. När denne fick blåsa i polisens alkoholmätare gav den direkt utslag. I förhör försvarade sig mannen med att han varit på personalfest dagen innan och där druckit mellan sex till tio öl. 

En annan dom rör en man i Boxholm som vid flera tillfällen framfört fordon under kraftig berusning. Vid ett tillfälle ska mannen, enligt domen, ha kört med en stor traktor på Storgatan i Boxholm med en nedfälld harv bakom, vilket orsakat skador på väg och trottoar. Vid ett annat tillfälle var mannen ute med en båt och körde rakt in i en brygga. När han kontrollerades av polisen hade han 1,89 promille alkohol i blodet.

En betydande andel av domarna från tingsrätten rör händelser där lastbilschaufförer varit onyktra på vägarna i Östergötland.  I slutet på december förra året uppmärksammade vittnen hur en raglande man, efter att ha besökt Systembolaget, satte sig i en lastbil med sommardäck och körde genom centrala Åtvidaberg. Mannen körde bland annat förbi en förskola. När polisen senare genomförde ett blodprov på mannen framkom att promillehalten i blodet låg på 1,93 promille.

I ett annat fall orsakade en lastbilschaufför en trafikolycka i Kinda kommun. Efter att ha använt bland annat kokain, cannabis och alprazolam satte sig mannen i förarhytten och körde iväg. På väg 34 tappade han kontrollen över fordonet och körde först in i mitträcket och sedan in i en bil.

45 av personerna som dömts mellan januari och oktober i år har haft knark i blodet när de framfört fordon. En man, också han lastbilschaufför, stoppades av polis med 3-cmc i blodet. På instrumentbrädan i hytten hittade polisen dessutom en burk med amfetamin samt ett snortrör.

En av de personer med högst promillehalt i blodet stoppades av polisen på en gata i Linköping där han körde i fel färdriktning. Mannen, som i förhör uppgett att han varit på fest och skulle parkera om bilen, visade sig ha 2,66 promille i blodet. I bilen fanns också mannens son och dennes kompis.

Det säger lagen

En person kan dömas för rattfylleri när denne har minst 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften.

Personen kan också dömas för rattfylleri om den har narkotiskt ämne i blodet.

Grovt rattfylleri innebär att en person har minst 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften.

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!