På fredagen är det fyra år sedan polisen fick möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Under det första året skrevs det ut 22 böter i polisregion Öst, som innefattar Östergötlands län, Södermanlands län och Jönköpings län. Sedan dess har siffrorna sjunkit och mellan januari och maj i år skrevs det bara ut böter vid tre tillfällen i regionen, enligt statistik från stiftelsen Håll Sverige Rent. Johanna Ragnartz, vd vid Håll Sverige Rent, tycker att polisen ser mellan fingrarna.
– Om det nu finns en lag och en bot så är det ju tråkigt att det inte efterlevs. Vi tror att det faktum att man känner till att det är ett brott som man kan bli straffad för gör att människor tänker sig för innan de skräpar ner, men om ingen bötfälls så tror folk att det ändå inte straffar sig, säger Johanna Ragnartz.
Fredrik Wallén, kommunikationschef i polisregion Öst, menar att det i många fall är svårt för polisen att bötfälla personer för nedskräpning.
– Vi måste i princip ta en enskild person på bar gärning. Om vi kommer fram till ett sällskap som sitter i en park och har skräpat ner runt omkring sig är det aldrig någon som erkänner och då kan vi inte heller ge några böter. I stället säger vi till att de ska plocka upp efter sig, och oftast gör de det, säger han.
Han förklarar också att polisen hela tiden, när de är ute och patrullerar, måste prioritera nedskräpning i förhållande till andra brott som är grövre och som prioriteras högre.