Allting började med att Lars Ektander hade svårt att få avsättning för det kött han själv sköt på jaktmarkerna i vid föräldragården i Väderstad, trots att han vet att efterfrågan finns.
Förra veckan lanserades hans rikstäckande och splitternya projekt, hemsidan Grannensskafferi.se. En marknadsplats för bönder, odlare, lokala producenter, svampplockare och jägare.
Förklara den!
– På en Sverigekarta klickar du på ditt län. Där kan du sedan annonsera för 20 kronor genom att antingen sätta in en köpes- eller en säljesannons gällande närproducerade varor, bär, kött, ägg, ved eller vad som helst.
Var i ligger framgångsfaktorn, tror du?
– Det blir betydligt enklare att hitta varor som kanske inte saluförs i din vanliga mataffär. Flera mellanhänder kapas, vilket blir till en win-win-affär för både köpare, säljare och miljön.
Du lägger dig inte i själva affären?
– Nej. Köpare och säljare får direktkontakt via sidan och sköter resten som de själva önskar.
Varför heter sidan grannens skafferi?
– Jag erbjuder en kontakt mellan dig med överskott av närproducerade råvaror och dig som önskar äta mer närproducerat. Genom att ta del av din grannes skafferi, bidrar du till ett minskat matsvinn.
Vad är din förhoppning med tjänsten?
– En dröm är förstås att den ska bli jättestor. Jag hoppas och tror att grannens skafferi kan bli ett komplement till de inköp man gör i en vanlig mataffär.
Den som klickar på Östergötland på Lars sajt ger vid handen att det just nu erbjuds allt ifrån blomjord och XL-ägg till ved och viltkött av älg, rådjur, dovhjort och kronhjort.
Förutom annonserna innehåller sidan inspiration i form av recept, där just nu Fredrik Eklund på Linköpings flygplats restaurang Skyline bidragit med de flesta.