Kapaciteten räcker inte – testbokningen lär dröja

Risken är stor för att östgötarna inte kommer att kunna boka tid för covidtest nästa vecka heller. Det säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Kapaciteten räcker inte.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-11-13 16:15

Förra veckan gick en av regionens tre maskiner som används för att analysera covidtest sönder. Maskinen är nu lagad och regionen har tidigare sagt att en mer allmän testverksamhet skulle kunna komma i gång igen under nästa vecka. 

På fredagen uppgav dock smittskyddsläkare Britt Åkerlind att det är tveksamt om det kommer att vara möjligt att boka tid för testning.

– Vi jobbar jättemycket med frågan. Men det upplevda behovet av testning ökar så dramatiskt snabbt att nu finns det ingen kapacitet kvar i princip hela Sverige, säger Åkerlind och fortsätter: 

– Inom Region Östergötland har vi tillkallat alla experter och ställt oss frågan vad som är bäst för vår befolkning. Om vi har visst antal analyser som vi kan göra så måste vi prioritera dem som är svårt sjuka. 

Enligt smittskyddsläkaren råder det nu brist på reagensmedel – kemikalierna som används för att analysera proverna.

– Vi letar efter samma saker som övriga världen gör. Det här är en total konkurrenssituation mellan regionerna. Det finns inget ordnat samarbete, för vi har en vård som styrs regionalt. Men statsmakten talar ändå om vad de vill ha gjort. 

Det är alltså oklart vad som händer nästa vecka?

– Vi vet inte vilken tillgång på material som vi kommer att ha. Det är den stora frågan. Det var inte så många som trodde att smittspridningen skulle bli så stor under senhösten. Det är lätt att vara efterklok och fråga sig varför vi testade så mycket i somras. Vi kunde ha sparat det. 

Kommer den som har symtom att kunna boka tid?

– Vi kan inte säga det i dag. 

Hur tror du att östgötarna reagerar när de får läsa att det kanske inte blir någon möjlighet att boka tid för testning nästa vecka?

– De flesta vill testa sig för det är ju det som våra nationella myndigheter säger hela tiden. Men det är en ekvation som inte går ihop. Om det inte finns kapacitet kan man säga vad man vill, säger Åkerlind och fortsätter: 

– Vi måste göra det som är bäst för den totala populationen och är det så att man kommer in på sjukhus så vill vi absolut veta vad man har för diagnos. Är det en bakterie ska man ha antibiotika. Är det covid-19 ska man ha kortison. Vi vill inte stå utan testresurser för dem som blir riktigt sjuka för då kommer de att få fel behandling. 

Som mest kunde Region Östergötland analysera omkring 1 200 prov per dag. Nu är kapaciteten mer än halverad. 

– Får vi inte till oss mer material eller nya maskiner kommer vi inte kunna hålla den höga nivån. Nu ligger vi på ungefär 500 tester per dygn. Vi har ett önskemål om att successivt kunna öka långsamt så att vi ser att systemet fungerar. 

Det kan dröja innan det går att boka tid för ett test?

– Systemet finns ju. Skulle vi få in material som vi har brist på skulle vi kunna öppna i morgon. Det handlar också om maskinkapacitet. 

Känner ni ett tryck från politiskt håll och från allmänheten att ni nu måste skaka fram tester?

– Ja, det är ju bara att sätta på tv:n. Tester är bra i skeden som är absolut avgörande, som i behandlingssituationen. Men att rå på pandemin handlar om hur vi beter oss. Det är ingen i hela världen som vet hur vi ska göra det bäst. 

På fredagen uppgav Region Östergötland att sammanlagt 75 smittade personer vårdades på sjukhus i länet, varav elva inom intensivvården. På fredagen uppgick antalet bekräftad smittade till 7 355 – en ökning med 69 personer på ett dygn.   

PCR-prov

Ett PCR-prov kan användas för att undersöka om en person har en pågående infektion med covid-19. Med PCR-prov undersöker man om det finns arvsmassa från virus. PCR-prover svarar inte på frågan om en person tidigare har haft en infektion med covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!