Föreningen Lantmännen släppte i dagarna sin skördeprognos för sommaren 2016. Den visar att de östgötska bönderna drabbas hårt av den torka som råder i länet. Skördepotentialen i år hamnar därför under genomsnittet.
– För konsumenterna kommer det inte innebära någonting. Det finns stora lager av spannmål i världen så utbudet och priset i butiken kommer inte påverkas. Men för bönderna innebär det pressade priser och förlorade pengar på minskade volymer, förklarar Peter Borring, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Östergötland.
De två föregående somrarna såddes rekordskördar i Sverige. Men enligt Lantmännens prognos kommer det bara produceras 5,26 miljoner ton spannmål denna sommar, i jämförelse med genomsnittet på 5,7 under de senaste fem åren. Peter Borring menar att de flesta lantbrukare är medvetna om yrkets ombytlighet:
– Det kommer bra år och sämre år. Lantbrukarna måste våga räkna med det.
Torkan slår hårt mot de lantbrukare som bedriver djurhållning, i och med att betesmarkerna minskar till ytan. Men spannmål används också som råvara i många livsmedelsprodukter.
– Vi märker av mindre volymer och kvalitetsförsämringar vad gäller malten. Men öldrickarna behöver inte oroa sig. Sverige är extremt små på världsmarknaden för spannmål, prisförändringar skulle märkas först om längre torkperioder infaller i USA eller Ryssland.
Trots att regnperioderna under sommarmånaderna varit få i hela landskapet, vill Peter Borring på LRF påpeka att skördarna kan se olika ut från gård till gård.
– Vi ser variationer i länet. Västra Östergötland, omkring Motala, Vadstena och Mjölby, har en betydligt grusigare jord som därför är mer torkkänslig. Lantbrukare i den regionen kan definitivt förvänta sig ett sämre år.