Treårigt projekt om social oro

Vad i grunden orsakar problem som organiserad brottslighet, missbruk och upplopp? Kommuner och Länsstyrelsen i Östergötland ska nu gräva djupare i frågan.

STOCKHOLM 20130523 Fem bilar brinner på Rinkebyplan i Stockholmsförorten Rinkeby på torsdagskvällen. Det är fjärde natten som upplopp präglar Stockholms förorter, famförallt västerut.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

STOCKHOLM 20130523 Fem bilar brinner på Rinkebyplan i Stockholmsförorten Rinkeby på torsdagskvällen. Det är fjärde natten som upplopp präglar Stockholms förorter, famförallt västerut. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Östergötland2013-05-30 16:00

Länsstyrelsen leder projektet där man använder sig av en modell hämtad från Västra Götaland.

- Det handlar bland annat om att titta på ohälsotal, uppväxtförhållanden och betyg. Sådant som kan generera i vissa risker eller social oro, säger Hanna Tidner på länsstyrelsens Kultur- och samhällsbyggnadsenhet.

Grundmålet är att värna om de demokratiska principerna. De kan bland annat hotas av organiserad brottslighet, upplopp och missbruk, konstaterar Hanna Tidner.

Arbetet är ingen direkt följd av den senaste tidens upplopp i förorter, men det gör frågan än mer aktuell.

Linköping, Mjölby och Norrköping ställer upp som pilotkommuner i det treåriga projektet. Polisen, skolan, socialtjänsten och flera andra parter kommer att vara inkopplade.

Vad som specifikt ska granskas i varje kommun är inte bestämt. Det slås fast i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om