Unga väljare är otrogna men noggranna

Om partierna i riksdagsvalet vill fånga ungdomar är det saklig information och goda argument de ska använda sig av. Förstagångsväljarna är noga med att rösta "rätt" - men de bestämmer sig inte förrän under sista veckan före valet.

ÖSTERGÖTLAND2002-07-30 06:56

- De unga väljarna har en väldigt intellektuell inställning när de ska lägga sin röst. I huvudet listar de för- och nackdelar med de olika partierna. Och de vill inte höra en massa käbbel partierna emellan, de vill bli tagna på allvar, säger Henrik Oskarsson, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet.

Han har studerat hur förstagångsväljare (18-21-åringar i varje val) beter sig när det är dags att lägga sin röst.

Han har bland annat kommit fram till att:

Unga väljare är otrogna sitt första parti.
Bara för att de röstar på centern första gången, innebär det inte att de fortsätter att göra det. Ungefär 40 procent av de förstagångsväljare som röstar i årets val kommer att lägga sin röst på ett annat parti i valet 2006.

- Förr var det viktigt för partierna att fånga ungdomarna i deras första val. I dag är man ung mycket längre och är socialt rörligare. Man pluggar, reser och många bildar inte familj förrän efter trettio, säger Henrik Oskarsson.

Det innebär att ungdomarna gör många av sina politiska erfarenheter senare i livet än tidigare generationer. Förr slutade man skolan och började därefter arbeta, sedan hände inte så många fler förändringar i livet.

- Men jag tror att partierna fortfarande tror att det är viktigt att fånga förstagångsväljarna.

Många unga ser det som sin plikt att rösta och är måna om att lägga rösten rätt.

- De känner sig stolta över att vara "riktiga" medborgare när de får gå och rösta. Och de är väldigt noga med att informera sig om vad partierna vill, säger Henrik Oskarsson.

Ändå är många unga röstare trendkänsliga. Oskarsson konstaterar att det känns "psykologiskt skönt" att rösta på ett parti som har medvind och som många andra vill rösta på. Det är som en bekräftelse på att det man själv tänkt är rätt.

Tjejer och killar röstar olika.
Trenden under 1990-talet har varit att unga tjejer röstar på vänstern och miljöpartiet. Unga killar röstar på moderaterna. Två frågor skiljer dem åt då det gäller värderingar: Killar sätter teknisk utveckling högt upp på listan över viktiga frågor. Tjejer sätter jämlikhet mellan könen.

Henrik Oskarsson tror att det är svårt för unga väljare med liten politisk erfarenhet att skilja på partierna i "mittengröten" som han kallar det. Då är det lättare att fastna för de som profilerar sig mer.

- Att tjejer röstar på vänstern och värderar jämlikhet högt kan vara en följd av allt prat om jämställdhet och jämlikhet mellan könen som varit de senaste åren, säger Henrik Oskarsson.

En god valrörelse är mycket viktig för unga väljare.
Eftersom ungdomar inte har så stor politisk erfarenhet behöver de ha information från partierna.

Den inhämtar de framför allt från debatter och uttalanden i valrörelsens slutspurt. Och de vill att informationen ska vara saklig och inte bestå av smutskastning av andra partier.

Unga väljare bestämmer sig sent.
Bara en av fem förstagångsväljare vet i dag hur de ska rösta. Över hälften bestämmer sig inte förrän sista veckan innan valet.

Henrik Oskarsson tror att dagens unga väljare kommer att bli mer trogna ett parti och att skillnaderna mellan killars och tjejers röstande slätas ut när de blir äldre.

- Så har det varit tidigare. Men det är omöjligt att säga. Det ser vi inte förrän om 30-40 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!