Region Östergötland har näst flest överbeläggningar i hela landet, 8,8 platser per 100 vårdplatser. Bara Västernorrland har fler. Det visar statistik som Vårdförbundet har sammanställt från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Det är genomsnittet per månad under ett år, från juni 2021 till maj 2022.
– Nu är det juni, så nu har det blivit ännu värre. Sedan är juli värst när många har semester. Ribban sänks hela tiden för vad som är acceptabelt. Personalen upplever att de inte kan stå för vården och slutar, säger Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.
Enligt SKR:s statistik för enbart maj 2022 så har Region Östergötland passerat Västernorrland med 10,3 överbelagda platser per 100 vårdplatser – högst i landet.
– Det innebär att medborgarna inte får den vård de förtjänar och personalen utsätts för etisk stress. Det är inte okej. Risken för vårdskador och till och med dödsfall ökar. Överbeläggningarna innebär att man som sjuksköterska har fler patienter, men också fel patienter. Patienter med andra åkommor än de man har kunskap om. Alla har inte kunskap om allt. En ortoped opererar ju inte hjärtan och en ekonom hoppar inte in som HR-chef, så varför ska man kräva av sjuksköterskorna att de ska kunna vårda alla?
På Lasarettet i Motala är det värst, där är snittvärdet 16 överbelagda platser per 100 vårdplatser. På US är motsvarande siffra 10,5 platser och på Vrinnevisjukhuset 4,8.
– Vi ser ingen ljusning. Fler säger att de inte orkar mer. Vi är bekymrade över bemanningssituationen. Regionen har inte gjort det attraktivt att jobba i vården, är för dålig på att ta hand om sina medarbetare och utsätter personalen för väldigt mycket stress. Jag förstår inte att arbetsgivaren vågar ha så låga löner ännu ett år.
Personalbristen i vården är inte unik för Östergötland, hur kommer det sig att just Region Östergötland är så mycket sämre?
– Det är som en ond spiral som pågått länge. Det är väldigt toppstyrt idag. Medarbetarna känner sig inte tagna på allvar. Man skulle behöva lyssna på medarbetarna, ta arbetsmiljöarbetet på allvar och fokusera på hur kärnverksamheten – vården – kan bli bra.
Jessica Frisk är vårddirektör i Region Östergötland. När vi når henne är hon just på väg in i en operationssal och har inte hunnit ta del av den sammanställda statistiken om överbeläggningar.
– Det är naturligtvis inte bra med överbeläggningar. Det är en jättetuff situation inom vården. Vi försöker hjälpa patienterna samtidigt som vi har en ansträngd situation framför allt på sjuksköterskesidan, säger hon.
Hur arbetar regionen för att minska överbeläggningarna?
– Vi behöver jobba med att rätt patienter kommer till sjukhus. Där har även primärvården en viktig funktion. Vi behöver arbeta preventivt, förhindra onödiga inläggningar och ha en plan för de som kommer till oss. På sjukhusen ska vi ha ett vårdförlopp där vi gör rätt saker. Sedan är också samarbetet med kommunen viktigt för de patienter som behöver fortsatt hjälp i hemmet. Samtidigt måste vi se till att våra medarbetare och chefer mår bra, utan dem kan vi inte bedriva vård.
Vad krävs framöver?
– Vi måste jobba långsiktigt med arbetsmiljön och med att rekrytera och behålla medarbetarna. Framöver har vi den demografiska utvecklingen att anpassa oss efter, då färre ska försörja fler så då behöver vi arbeta mer med nära vård. Det är en utmaning både nu och framåt.