Så blev Veines liv efter miljonvinsten på måltipset

För 31 år sedan rättade Veine sitt måltips och insåg att han vunnit en miljon kronor. Förändrades hans liv som miljonär?

Veine trivs med sitt liv och sina rutiner, som att försöka lösa Correns korsord och att få besök av givmilda vänner som då och då kommer med mat till honom. Att han vinner en storvinst igen tror han inte kommer att hända.

Veine trivs med sitt liv och sina rutiner, som att försöka lösa Correns korsord och att få besök av givmilda vänner som då och då kommer med mat till honom. Att han vinner en storvinst igen tror han inte kommer att hända.

Foto: Marlene Ericsson

Östergötland2024-02-05 19:00

Det var en helt vanlig onsdag för 31 år sedan som Veine Andersson, då 40 år gammal, gick till butiken Boxholms Lek & Tips som då låg på Storgatan. Butiken var på den tiden Tipstjänsts ombud i kommunen och Veine gick dit för att satsa lite pengar på spel. 

– Jag köpte en så kallad Godispåse. Där i låg det olika spel med färdiga rader med bland annat stryk- och måltipset, minns Veine. 

Hur mycket kostade påsen du köpte?

– 50 kronor! 

undefined
Veine Andersson i Boxholm blev miljonär på måltipset för 31 år sedan. Trots miljonvinsten valde han att leva sitt liv som vanligt, att exempelvis gå på lyxiga restauranger har aldrig varit något som han gillat.

När det blev lördag satt Veine framför tv:n och tittade på Tipsextra men missade då att rätta sitt måltips. 

– Så jag kollade på text-tv lite senare på kvällen och det var då jag insåg att jag hade samma åtta nummer på min talong som de som visades upp på text-tv. 

Hur kändes det?

– Jag blev chockad och kunde inte sova överhuvudtaget den natten. Man tippar ju för att vinna men jag trodde inte att jag skulle göra det. 

Veine vann 1 052 857 kronor, räknas det om till dagens värde är det nästan 1,8 miljoner.

undefined
Corren skrev först om den nye miljonären i Boxholm den 7 januari 1993. Birgitta Karlsson och Inger Nilsson på Boxholms Lek & Tips var med i artikeln.

Berättade du för någon att du vunnit så mycket pengar?

– Nej, inte direkt. Jag jobbade treskift på Fundia då, det som nu heter Ovako, och min chef Denver Svensson tyckte att jag betedde mig lite lustigt på måndagen.

Ryktet om att någon vunnit mycket pengar i Boxholm spred sig och det tisslades och tasslades på orten om vem vinnaren kunde vara. Även i butiken där Veine köpt måltipset var nyfikenheten stor. 

– Jag gick dit och pratade med Bosse som ägde butiken och sa att jag vunnit pengar och frågade hur gör vi nu. Men han visste inte heller, skrattar Veine. 

Hur löste ni det?

– Bosse körde in mig till Handelsbanken i Tranås så sattes pengarna in där. 

Snart spred det sig att det var Veine som vunnit en miljon kronor och även massmedia hörde av sig till honom.

– Jag blev ju lite kändis, jag var med i både Corren och Tranås Tidning. 

undefined
Den 14 januari 1993 gav sig Veine till känna i Corren som den nye miljonären i Boxholm.

Fick du många gratulationer av folk på samhället?

– Nej, knappt några. Det kändes som en del blev avundsjuka på mig, tyvärr. 

Fick du tiggarbrev från någon?

– Ja det fick jag faktiskt, från en dam i kommunen som ville låna 50 000 kronor, men jag rev sönder det brevet direkt. 

Trots att Veine nu var miljonär fortsatte han att leva som vanligt och jobbade vidare som truckförare på Fundia. 

Köpte du inget roligt för pengarna?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för motorcyklar och hade på skoj sagt till en motorcykelförsäljare i Tranås att jag skulle köpa en stor motorcykel av honom om jag vann pengar.

undefined
Veine trivs med sitt liv och sina rutiner, som att försöka lösa Correns korsord och att få besök av givmilda vänner som då och då kommer med mat till honom. Att han vinner en storvinst igen tror han inte kommer att hända.

Gjorde du det?

– Ja, jag ringde honom och sa att nu har jag vunnit, jag kommer och köper en motorcykel. Jag fick tyvärr sälja den när jag fick diabetes. 

Det blev inte bara en ny motorcykel utan även två nya bilar.

– Jag köpte en Volvo till mina föräldrar och en Mitsubishi till mig själv. Jag har båda bilarna kvar, Mitsubishin är jag extra stolt över, det är en fin bil som har ökat i värde med åren. 

undefined
Veine köpte en Volvo till föräldrarna och en Mitsubishi till sig själv när han vann på måltipset. Båda bilarna finns kvar i garaget och fungerar fortfarande.

Annars minns han inte att han unnade sig så mycket, några besök på fina restauranger blev det inte, det har aldrig varit hans grej. Däremot gav han sin syster en slant. 

– Jag har fortfarande lite pengar kvar och tillsammans med min pension tycker jag att jag lever ett bra liv. 

Tror du på någon mer storvinst? 

– Nej, jag har haft så mycket annan tur. Jag klarade mig precis undan från att bli påkörd av en påverkad bilförare och att bli överkörd av tågvagnar på jobbet, så det är bara tur att jag lever.

undefined
Något Veine unnade sig när han blev miljonär var en ny registreringsskylt till bilen. Och än idag betalar han varje år en avgift för att få ha en unik skylt.
Veine Andersson

Ålder: 76 år i april. 

Bor: I en villa i Boxholm som han tog över när föräldrarna gick bort.

Före detta yrke: Arbetade skift som truckförare på Fundia, företaget som idag heter Ovako.

Unnar sig: Fotvård en gång i månaden, ett måste när jag fick diabetes. 

Gör nu: "Blev pensionär när jag fick diabetes. Har även haft två strokes, så dagarna består ofta av mycket vila". 

Ogillar: Avundsjuka

Tacksam för: "Mina vänner som kommer med mat då och då och hjälper mig med lite annat. De skämmer bort mig! Även tacksam över mina grannar som bland annat skottar snön åt mig".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!