"Vi ser att antalet fall ökar dag för dag"

Under söndagen och måndagen avled ytterligare fem personer i länet som smittats av coronaviruset. Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionla sjukvårdsledningen, säger att läget börjar bli ansträngt inom sjukvården.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, säger att läget börjar bli ansträngt för personalen som tar hand om patienter som är sjuka i covid-19.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, säger att läget börjar bli ansträngt för personalen som tar hand om patienter som är sjuka i covid-19.

Foto: Fredrik Quist

Östergötland2020-03-30 14:56

Vid lunchtid på måndagen offentliggjorde Region Östergötland att antalet döda i den pågående coronapandemin ökat markant i Östergötland på bara ett dygn. På söndagen uppgav regionen att totalt sex personer i länet dött i sjukdomen. På måndagen meddelades alltså att ytterligare fem personer, som vårdats på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping, avlidit. 

De fem personerna avled på söndagen och måndagen.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, säger: 

– Vi ser att det finns bakomliggande sjukdomar i de här dödsfallen. Det rör sig om personer som var över 60 år. Jag förstår att man tycker att det är anmärkningsvärt att antalet avlidna har ökat så mycket från en dag till en annan.

Enligt Lundin är det främst personer som varit över 80 år som har avlidit. 

– Vi ser att antalet fall ökar dag för dag och vi vet att vi lägger in fler patienter. Det är främst personer i den äldre ålderskategorin som har dött. De flesta av dem som dött har varit över 80 år. 

77 personer vårdas på våra sjukhus. Har ni kapacitet att ta emot fler patienter?

–  Ja, vi har beredskap för att ta emot fler patienter på våra sjukhus. Det handlar både om patienter som kommer att vårdas på vårdavdelning och patienter som kommer att vårdas i intensivvård. 

Hur många patienter klarar regionen av att ta emot?

– Jag skulle gärna vilja säga en exakt siffra, men det kan jag inte. Vi jobbar med akut vård som inte kan vänta och använder alla tillgängliga resurser för att successivt kunna ta emot covid-19-patienter. Vi har ganska gott om resurser och vi ställer om i den takt som vi ser att det behövs. Men vi ställer inte om hela sjukvårdsapparaten på en dag, utan stegvis. Vi behöver även ta höjd för att vår egen personal blir sjuk. 

Tidigare har Region Östergötland kunnat ta emot patienter från andra regioner.

– Stockholm och Södermanland har en extrem belastning och de har bett andra regioner om hjälp. Där är inte vi ännu, utan vi har istället kunna ge stöd till andra regioner, säger Lundin och fortsätter: 

– Vi har tidigare stöttat Södermanland. Men nu har vi sett att våra egna intensivvårdsfall har ökat ganska mycket under de senaste dagarna. 

Varför är Östergötland så relativt hårt drabbat?

– Vi ser att vi i jämförelse med vissa andra län har en högre takt i antalet insjuknade. En av teorierna är att vi är ett län mitt i landet där många pendlar till andra regioner som till exempel Stockholm.

Hur allvarligt är egentligen läget i Östergötland?

– Situationen är på sina håll inom vården fortsatt tuff. Vi har vissa enheter som tar emot många patienter där de anställda behöver jobba i skyddsutrustning. Bitvis är det en hög belastning. Men vi har fortfarande en god beredskap och vi har en god planering för att kunna ta emot fler fall. 

Vid lunchtid på måndagen fanns det totalt 374 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. Det verkliga antalet smittade bedöms dock vara betydligt större med tanke på att så relativt få tester görs. 

77 av patienterna vårdades i isolering på sjukhus. På US vårdades 24 patienter på vårdavdelning och tretton i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset vårdades 26 patienter på vårdavdelning och åtta i intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdades på måndagen sex patienter på vårdavdelning. 

Så länge är man sjuk

Kunskapen om hur länge covid-19 varar kommer från WHO:s rapport "Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)". Där anges att de flesta personer som fått lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blev friska efter två veckor. För dem som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!