I mitten på juni sa en polis i Norrköping upp sig till följd av att han betett sig olämpligt på sociala medier. Och för några veckor sedan anmäldes en polisassistent i Norrköping för att ha lagt upp sexistiskt och vapenglorifierande material på Instagram. Mannen ville skildra polisens vardag på ett "humoristiskt" sätt. Bland annat med bilder där han poserade iklädd uniform med en kulspruta, och med måltidsbilder bestående av ägg, bacon, juice och en pistol.
Friades
När NT pratade med polisassistenten hänvisade mannen till yttrande- och tryckfriheten, och sa: "Det är mitt konto, mina åsikter och min humor".
Och till viss del har polismannen rätt när han lutar sig mot yttrandefriheten, men att den skulle stå över andra lagar och förordningar stämmer inte enligt Stefan Karlsson, kommissarie vid Personalansvarsnämnden (PAN) vid Rikspolisstyrelsen.
– Han tänker nog på en dom som avgjordes i arbetsmiljödomstolen för några år sedan, där en polisman anmäldes för att ha delat olämpligt material i sin blogg. Han friades med hänvisning till yttrandefriheten. Men alla fall är unika – trots att den kan ha fungerat vägledande, säger Stefan Karlsson.
Kraftig ökning
När en anställd vid polisen utreds för brott eller tjänstefel hamnar ärendet hos PAN, som kan vidta arbetsrättsliga åtgärder. Det kan handla om varningar, löneavdrag och i värsta fall avsked.
Ärenden där poliser anmälts för olämpligt uppträdande på sociala medier har ökat kraftigt de senaste åren. En oroväckande tendens enligt Stefan Karlsson.
– I dag finns ingen uttrycklig reglering för hur poliser får bete sig på sociala medier. Däremot skriver Arbetsdomstolen att en polis ska vara oförvitlig. Det vill säga näst intill ofredbar. En polis ska uppträda på ett bra sätt och vara ett föredöme för att på så vis kunna åtnjuta allmänhetens förtroende, säger han.
Skärpas
Det finns en nationell policy för hur poliser ska uppträda på sociala medier. Men den vänder sig främst till poliser i tjänst. Nu anser Bertil Wahlbom (M), ordförande för polisstyrelsen vid Polismyndigheten i Östergötland, att regelverket för hur poliser får uppträda på nätet – både i tjänst och privat – bör tydliggöras och skärpas.
– Man måste markera vad som är tillåtet och inte tillåtet, och min uppfattning är att det inte ska vara tillåtet att stå och posera med puffra på Instagram, säger han.
Bertil Wahlbom anser att den här typen av beteenden på sociala medier ska ses extra allvarligt eftersom det skadar allmänhetens förtroende för polisen.
– Jag anser att det här måste tas upp för diskussion, inte bara inom polismyndigheten i Östergötland, utan nationellt – vilka normer är det som gäller? Vad får, och får inte polisen göra på sociala medier, säger Bertil Wahlbom.
.