Villapriserna stiger igen

Villapriserna går upp i de flesta östgötakommuner, efter en märkbar avmattning tidigt i våras.

Dyrast i länet blev det här huset utanför Bestorp: pris 6,6 miljoner. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Dyrast i länet blev det här huset utanför Bestorp: pris 6,6 miljoner. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Foto:

ÖSTERGÖTLAND2003-08-14 05:05

I Linköping stod huspriserna mer eller mindre stilla i början av året. Men det var bara tillfälligt. Nu klättar priserna åter uppåt.

- Vi har märkt ett stort sug efter hus, säger mäklaren Hans-Gunnar Snejde på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Under andra kvartalet såldes betydligt fler hus än motsvarande period förra året. Medelpriset på en villa ligger på 1,5 miljoner kronor, men för friliggande småhus i tätortsförsamlingarna är medelpriset nära 2,1 miljoner kronor.

- Jag tror att prisuppgången fortsätter under hösten. Tillgången på hus har hittills varit god, men eftersom efterfrågan är stor räcker det ändå inte.

En förklaring till det höga medelpriset är att det byggs flera nya hus i Linköpingsområdet.

- Nyproduktionen påverkar medelpriset. Men det är fortfarande bra prisnivåer. Många hus har blivit dyrare, men det finns även de som blivit billigare, säger mäklaren Per Lindgren på Svensk Fastighetsförmedling.

Omsättningen av hus har ökat rejält under våren, och det beror på att framför allt äldre personer sålt sina hus och flyttat in i nya bostadsrätter.

- Jag tror att huspriserna kommer att ligga kvar på en konstant hög nivå under hösten. Att det är färre folk på visningarna jämfört med förra året påverkar inte prisbilden.

Huspriserna i Norrköping stiger, och medelpriset ligger nu på drygt 1,1 miljoner kronor, med ett K/B-värde på 2,21. Antalet försäljningar har också ökat något, från 136 till 144 affärer.

Huspriserna är på väg upp även i Kisa. Men fortfarande är villorna dyrare i Rimforsa än i Kisa.

- Det byggs inga nya hus, och eftersom efterfrågan är stor kommer priserna att ligga på en fortsatt hög nivå. Även priserna på bostadsrätter i Rimforsa har gått upp, säger mäklaren Thomas Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

Medelpriset för småhus i Kinda ligger på omkring 600 000 kronor, det vill säga ungefär lika mycket som för ett år sedan.

Husen har blivit dyrare i Åtvidaberg. Medelpriset för småhus har stigit med hundratusen kronor till 740 000 kronor under det senaste året.

- Prisökningen beror på att Linköpingsbor är med i budgivningarna och trissar upp priserna, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Dyraste husen finns i Åtvidaberg och Grebo, där efterfrågan efter objekt är stor. Hus på landsbygden är lite besvärligare att sälja.

I Motala finns en stor efterfrågan på hus. Men husen ska helst vara välskötta och i tipp-topp.

- Folk vill inte lägga ner för mycket pengar på att rusta upp huset, säger mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.

Priserna på hus i bra skick går upp, och ofta är det budgivning på objekten. Diskussioner om ruttna syllar och dåliga torpargrunder har gjort att folk är mer uppmärksamma när de köper hus.

Medelpriset för en villa ligger på 829 000 kronor, och det är drygt 50 000 kronor mer än för ett år sedan.

Försäljningen av fritidshus har minskat jämfört med föregående år. Lågkonjunkturen anses vara en av orsakerna till att färre fritidshus sålts på marknaden.

I Vadstena är det brist på hus, och priserna går upp. Medelpriset ligger på 942 000 kronor, men antal köp är litet.

- Efterfrågan är fortsatt stor, och det förekommer ofta budgivningar, säger mäklaren Björn Eriksson på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

De flesta objekt som säljs i kulturbygden är till kunder som bor utanför kommunen.

Småhuspriserna fortsätter uppåt i Mjölby. Under det senaste året har priserna gått upp med 12 procent.

- Jag ser ingen trend till att huspriserna går ned. Möjligen kan utgången av EMU-valet på kort sikt dämpa prisutvecklingen. Men så längre boräntorna ligger på en låg nivå tror jag på en försiktig prisuppgång under hösten, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

I Mjölby har sålts fler villor än under samma period förra året. Medelpriset ligger på 886 000 kronor.

- Det är stor efterfrågan på hus i Mjölby och Mantorp, och ett visst marknadsintresse finns även för Skänninge. Men i övrigt ligger marknaden mer eller mindre still.

I Boxholm går huspriserna ner, men eftersom det bara har gjorts åtta affärer under perioden är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen.

- Jag anser att huspriserna är stabila. I Dalenområdet har exempelvis sålts hus som kostat något mer än vad vi begärt. Det är hus som tidigare tillhört en bostadsrättsförening som gått i konkurs. Men köparna kommer utifrån. Boxholmsbor är inte intresserade av att flytta, säger mäklaren Göran Dufmats på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Fritidshusmarknaden i Boxholm är liten, och det har inte sålts så många objekt i vår och sommar. Det som efterfrågats är torp och sommarhus med bekvämligheter som indraget vatten och el.

Fastighetsmarknaden i Ödeshög är som i Boxholm stillastående. Huspriserna har gått upp något, men prisutvecklingen är svår att analysera eftersom statistiken bygger på så få affärer.

- Det är drag efter stora hus i bra skick. Sådana hus får man bra betalt för. Däremot är så kallade renoveringsobjekt svårsålda, med helt andra priser, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Han tror att det kommer att bli en större prisskillnad mellan bra och lite sämre hus.På landet finns ett fortsatt intresse för mangårdsbyggnader och skogsgårdar.

I Ödeshög har marknaden för fritidshus ökat något. Sjönära objekt är som vanligt intressant, och där går priserna upp. Torp och fritidshus som är belägna vid vägar som riksväg 50 och E4 är inte intressanta.

- Läget är avgörande, säger Hans Nyberg.Fastighetsmarknaden i Ydre är liten, och huspriserna låga. Medelpriset på småhus ligger på 399 000 kronor.

- Ja, här förekommer ingen budgivning precis, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.

Hon anser att prisnivån är stabil. Priserna går varken upp eller ner. Efterfrågan är normal för den här marknaden, och tillgången på hus är tillräcklig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!