Det rapporter Sveriges Radio P4 Jönköping. Till radiostationen säger Henning Holmström, vd för Tasman Metals:

– Det som syns utåt, det vill säga miljötillstånd, miljöundersökningar, exakt bestämma var saker och ting ska ligga, det har vi lagt lite på is tills vi får mer finansiering. Vi har inte i dag kapital till att ta projektet ytterligare ett steg.

Gruvföretaget har funnit sällsynta jordartsmetaller i området Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna. Gruvplanerna har väckt vrede på flera håll. Medborgare och miljögrupper som oroar sig för påverkan på Vätterns vatten, dricksvattentäkt för tiotusentals människor, har starkt kritiserat planerna. Även politiska partier har tagit ställning emot gruvan, däribland Kristdemokraterna i Ödeshög.

Andra, bland andra vattenexperten Måns Limnell vid Vätternvårdsförbundet, har hävdat att gruvan inte skulle påverka vatten eller annan miljö negativt.

P4 Jönköping rapporterar att Tasman Metals hittills bekostad utredningar, tillstånd och provborrningar för runt 100 miljoner kronor men nu har kassan sinat. Metallpriserna i världen har sjunkit på grund av lägre efterfrågan och det påverkar investerarnas vilja att satsa på gruvtäkten.

I intervjun med P4 Jönköping säger vd Henning Holmström att man söker investerare för att få ihop tre miljarder kronor.

Artikeln kommer att uppdateras.