Linköping och Norrköping omsatte 11,9 respektive 9,4 miljarder kronor förra året i detaljhandeln. De två kommunerna står tillsammans för 75 procent av handelns omsättning i länet. Försäljningsökningen i Linköping var 2,2 procent och 1,8 procent i Norrköping. Riksgenomsnittet ligger på 2 procent.
– Det måste påpekas att både Linköping och Norrköping möter väldigt starka siffror från 2015. Då ökade detaljhandeln i Linköping med sex procent jämfört med 2014. Att lyckas fortsätta öka omsättningen med 2,2 procent efter en så stor ökning året innan är verkligen inte illa, säger Per Andersson, senior konsult på Hui Research som producerar databasen Handeln i Sverige.
Linköpings förhållandevis starka försäljningsutveckling under 2016 förklaras med etableringen av det nya handelsområdet Djurgårdens centrum, Tornbys utökning samt att flera stora nya affärer har öppnat. Dessutom anses Tornby handelsområde vara hela länets handelsmotor. Den här statistiken säger dock inget om hur detaljhandelns ökning har gått på olika områden, till exempel i stadskärna jämfört med externa köpcentrum. Den statistiken kommer om tre veckor.
– Det är otroligt bra att handeln i Linköping går framåt. Vi i Linköping city samverkan arbetar för att ha en levande stadskärna som är en förutsättning för detaljhandelns utveckling. Men det är också viktigt att det går bra för Tornby, vi är beroende av varandra. Stadskärnans handelsutveckling går hand i hand med utvecklingen i de yttre områdena, säger cityutvecklare Marianne Lindh på Linköping city.
Det var Boxholm som hade procentuellt starkast utveckling i detaljhandeln i Östergötlands län under förra året. Kommunen hade en tillväxt om 6 procent, vilket motsvarar en ökning med 5 miljoner kronor. Därefter följde Söderköping respektive Ödeshög med en tillväxt om 4 procent var, vilket motsvarar en ökning med 29 respektive 6 miljoner kronor.