Många oroar sig för att gå i skogen under älgjakten. Men det är ingen som helst fara menar Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet, och den person som är huvudansvarig för all jakt och viltförvaltning i landet. – Sverige har världens säkraste jakt, säger han. Här ger han dig sina bästa tips inför älgjakten:

Du behöver inte vara orolig när du går i skogen under älgjakten. Foto: Terje Pedersen

1. Var inte orolig

– Vi får tusen och åter tusen frågor om du överhuvudtaget törs vara i skogen under älgjakten; och det gör du. Det absolut farligste i våra svenska skogar, även under älgjakten, är faktiskt bilresan dit och hem. Det är betydligt fler som dör av ormar, getingar och nedfallande grenar än av jägarnas kulor. Det finns ingenting att oro sig över alls.

– De få olyckor som har inträffat i modern tid är jägare som har skjutit jägare. Vi har mindre än ett dödsfall per år och då avlossar vi över två miljoner skott under jakten.

 

Om du tar på dig en vanlig reflexväst innan du beger dig ut i skogen under jakten, så syns du extra bra. Foto: Fredrik Sanberg

2. Klä dig så att du syns

– Om du vill känna dig lite extra säker kan du ta på sig en vanlig reflexväst. Missar du det så ser vi dig ändå.

– Ofta upptäcker bär- och svampplockare inte att det jagas i ett område, men är väl observerade och följda av jägarna utan att veta om det. Vi meddelar varandra via radio om var de befinner sig.

 

Ta kontakt med traktens jägare för att få reda på exakt var de kommer att jaga. Skogen är stor, så ni kan nog samsas om utrymmet. Foto: Lars Pehrson

3. Prata med en jägare

– Om du känner jaktlaget i trakten kan du fråga dem var de håller till, så att du inte stör dem. Det finns ju risk att du annars hamnar mitt i jakten. Det finns mycket skog och jägarna är ganska få, så det finns massor av skog som det inte jagas i.

– Om du är uppmärksam ser du om det jagas i ett område, det står många bilar på en vändplan eller så står det älgpass efter småvägarna. Om det sitter någon där så kan du fråga vilken sida av vägen som de jagar på, så brukar det lösa sig.

 

Plocka inte upp jakthundarna! De har en så kallad hundpejl på sig, så de är inte ensamma och övergivna i skogen. Foto: Jessica Gow

4. Låt jakthundarna vara

– En annan viktig sak som vi har problem med varje år är att folk plockar upp våra jakthundar i tron att de är förrymda. Alla hundar i dag har i princip en sändare på sig, en så kallad hundpejl. Så vi vet var de är, de är inte ensamma och övergivna. Folk vill så klart inte ont, de tycker bara synd om den lilla hunden som kommer ensam längs vägen. Men vi har koll på hundarna, och ser i realtid var de är.

 

Släpp inte din hund lös! Den kan hamna mitt i jakten, skrämma iväg älgarna eller råka i slagsmål med en jakthund. Foto: Fredrik Persson

5. Håll din egen hund kopplad

– Många fuskar och går med sina egna hundar lösa. Det får man inte. Så länge din hund är kopplad är det ingen fara alls. Om hunden är lös kan den träffa på en jakthund som vaktar sitt byte och då kan det bli slagsmål. Eller så kan din hund hamna mitt i jakten. Att den skulle bli skjuten är ju ingen risk, men det största problemet för oss är ju att den kan skrämmer iväg älgarna.