­– Ett "jätteja" är mitt svar på den frågan, säger mäklaren Jens Jörheden vid Skandiamäklarna i Norrköping. Hur man presenterar bostäderna är ofta helt avgörande för slutpriset.

Han drar exemplet med en gård som köpts för runt två miljoner kronor och som han sålde för runt tre - ett knappt år och en styling senare.

– Gårdens ägare hade inga djur men vi tog bland annat dit hästar för att det skulle bli bra bilder i annonserna.

Så avancerad styling är kanske inte aktuell för den som ska sälja sin tvårummare i innerstan. Men det finns annat som är viktigt att tänka på, menar Jens Jörheden.

– Man ska anpassa stylingen efter bostaden och lyfta fram det som är bra. Har man till exempel en fin balkong med bra läge lägger man extra kraft på den.

En basilikaplanta i köket och en stålkorg med citroner, funkar det?

– Det ser trevligt ut men det är inte avgörande. Man behöver göra litet mer än så och det måste finnas en röd tråd i stylingen. Det gäller inte bara färger. Har du dukat upp en frukost på balkongen för att den ska se inbjudande ut vid visningen, kan du inte ha middagsdukning i vardagsrummet.

Jens Jörheden påpekar att stylingen ibland kan handla om större åtgärder, som ommålning.

– Där är det viktigt att välja ganska neutrala färger så att det passar en så bred målgrupp som möjligt.

Några andra, och enklare, tips från mäklaren är att ta bort alla kablar från golven inför fotografering och visning, fixa till trasiga persienner om än bara provisoriskt och hänga upp fräscha handdukar i badrummet. Jens Jörheden nämner också klädkammaren.

– Där brukar man ta bort ungefär hälften av alla plagg.

Mycket annat i bostaden ska också bort.

Var gör folk av alla möbler och grejor de plockar undan inför visningen?

– Våra kunder får tillgång till förvaringsförråd i samband med husköp/försäljning, säger Jens Jörheden.

Och så var det det här med att ha kanelbullar i ugnen på visningen. Det är inget råd som Jens Jörheden vill ge.

- Nej, då tror folk man döljer något. Men kan gärna bjuda på bullar på visningen. Och ha lite bakgrundsmusik, det skapar en bra känsla.

Även Maria Hall, bostadsrättsmäklare vid Fastighetsbyrån i Linköping gör tummen ner för kombinationen visning och bakning

– Bullarna funkar inte, säger hon. Luktar det bullar är det som om man försöker dölja en annan lukt. Då är det bättre att kasta soporna och vädra bostaden ordentligt så att det luktar friskt därinne.

Och så plocka undan förstås.

Att det inte ska ligga en massa grejor framme handlar inte bara om att visa ytorna, resonerar mäklaren, utan också om att ge ett trevligt intryck av bostaden.

– Man ska försöka ta undan allt det man har framme till vardags. De som har källarförråd ställer sina saker där. Och vi kan erbjuda förrådsförvaring under månad.

Maria Hall föreslår att man ersätter allt man plockat bort med några enstaka och väl valda föremål och kanske litet nya textilier - soffkuddar, en matchande matta etc. Det ska inte vara för avskalat.

­– Bostaden får inte kännas som en operationssal, säger Maria Hall. Den ska vara hemtrevlig.

Har du sett någon riktigt misslyckad homestyling?

– Nej, inte när man väl tagit itu med det och försökt. Däremot har jag varit inne i lägenheter där det verkligen behövt göras något. De har varit ostädade med gamla blommor i fönstren, övermöblerade eller ibland alltför spartanskt möblerade.

Hon tillägger att å andra sidan har hon kommit till bostäder där man skulle kunnat ta bilder till annonseringen direkt man satt foten innanför dörren.

Spelar homestylingen någon roll?

– Jag upplever att det spelar roll för priset. Det första man ser av bostaden är bilderna i annonsen. Det är första intrycket. Ser det trivsamt ut där vill man gå på visningen. Är det fint och hemtrevligt när man går runt på visningen börjar man flytta in mentalt och tar klivet in i budgivningen. Har man en positiv bild av bostaden kan man också sträcka sig litet längre i budgivningen för att få den.