Avslöjandet att polisens mätinstrumet Evidenzer hade ett felaktigt dataprogram, som inte gjorde vissa säkerhetsavdrag, fick många läsare att ringa och ställa frågor om metodens tillförlitlighet.
För att polisen skall kunna tvinga någon att göra ett utandningsprov måste personen först blåsa i ett "sållninginstrument" som visar om det kan finnas misstanke om rattfylleri.
Därefter får personen blåsa i Evidenzern två gånger med 6-8 minuters mellanrum. Han skall blåsa minst 1,5 liter luft, helst all luft eftersom den mest rättvisande luften finns längst ned i lungorna.
Instrumentet skall göra avdrag om den hittar störande ämnen i den omgivande luften. Det kan till exempel vara den alkohol den påverkade andats ut i rumsluften.
Därefter skrivs resultatet ut och det har samma beviskraft som ett blodprov.
De säkerhetsavdrag som instrument inte gjorde är små och motsvarar cirka 0,04 promille i blodet (vid 0,2 promille)
Frågorna har bland annat handlat om mätningen kan vara rättvis eftersom en person med stora lungor med en volym på flera liter andas ut mer luft med fler alkoholmolekyler om han andas ut helt.
Några menar att en person med små lungor alltid tvingas anda ut luften längst ned i lungorna medan en person med stora lungor genom andas ut så lite som möjligt kan få ett lägre värde.
Wayne Jones anser att blodprov har en fördel jämfört med utandningsprov. Det är inte lika generöst som utandningsprovet och de kan inte påverkas.
Han menar att man dock valt utandningsprov eftersom de innebär en smidigare hantering.
Det andra mätfelet handlade om en mätkurva. Hos vissa personer med lungsjukdomar kan mätkurvan för alkohol göra en alltför stark svängning uppåt eller nedåt. I det fallet skall också instrumentet flagga för ett avdrag.