Att jämföra idrottare från fordom med idrottare av i dag är svårt. Träningsförhålllanden och materiel förändras liksom spelsystem, taktik och teknik. Men att Gunnar Nordahl tillhör de allra främsta fotbollsspelarna från Sverige råder inga tvivel om. Han höll på sin tid till på en nivå där endast Zlatan är i dag.
Samma dag som Nordahl i januari 1949 skriver på Sveriges första proffskontrakt i fotboll kan man läsa i Corren att han setts i Norrköping med två mörkhyade män under torsdagen och tidningen gissade att det var representanter från en annan italiensk klubb, Juventus som tidigare aviserat intresse för svensken i IFK Norrköping, den fruktade målskytten som var med och tog svenskt OS-guld i London 1948.
VälkomsthyllningarNågra dagar senare, 20 januari, berättar Corren utan att tidigare ha bekräftat övergången till Milan, att Nordahl ska vara med i en match där italienska landslaget ska möta en kombination av de i Italien spelande utländska spelarna. Ytterligare några dagar senare, 24 januari, berättar tidningen om Nordahls ankomst till Milano dagen före och de stora välkomsthyllningar som väntade honom.
De italienska supportrarna knöt stora förhoppningar till den svenska anfallsstjärnan.
Och Gunnar Nordahl svek dem inte. Svensken från Hörnefors i Västerbotten som blev svensk mästare fyra gånger med IFK Norrköping under 1940-talet och vann allsvenska skytteligan fyra gånger samt spelade 33 landskamper och noterades för 43 mål gjorde succé i Italien. Han räknas som en av de allra största spelare som någonsin spelat i italienska ligan där han vann skytteligan fem gånger mellan 1950 och 1956 och gjorde 226 mål på 235 matcher.
Matcherna bästEfter avslutad spelarkarriär kom han hem till Sverige där han blev tränare och arbetade som sådan i Karlstad, Degerfors, IFK Norrköping, Sleipner, Saab, Öster, AIK, och IFK Norrköping igen. Han bosatte sig i Åby utanför Norrköping, men reste varje år tillbaka till Italien och hälsade på vänner i sitt andra hemland.
Under en sådan resa avled han på Sardinien 15 september 1995. Gunnar Nordahls begravning skedde sedan i Kvillinge kyrka utanför Norrköping och han hedras numera i minneslunden vid Ättetorps kyrka i Åby. På tal om minnen så sa Gunnar 1991 i en intervju i Corren så här om sina hågkomster från fotbollen:
– De bästa minnena jag har, det är alla matcher. Alla! Att känna nervositeten i omklädningsrummet, knyta skosnörena, rätta till kläderna, och tillsammans med lagkamraterna springa ut på plan under publikens jubel. Vilken fantastisk känsla det var!