Enkel och snabb sommarmat för alla

I 24Correns nya matlagningsprogram bjuder kocken Fredrik Eklund tillsammans med programledare Lina Nordanslätt på de smarrigaste sommarrecepten.

Foto: Fotograf saknas!

Östergötlands län2010-09-07 10:13

God Sommar program ett, 100625

Varmrökt sik i paket med lök, dill och citron

1st varmrökt sik ca 600gr
Olika färska lökar
Smör
Färsk dill
1st citron- det rivna gula av skalet
Dillkokt färskpotatis

Plocka dillen och ställ åt sidan. Koka färskpotatis med dillstjälkarna.
Rensa siken och ställ åt sidan. Smöra den blanka sidan av ett dubbelt folieark.
Skölj och strimla olika färska salladslökar och lägg dessa på foliearket. Lägg sikköttet därpå samt den plockade dillen. Salta och riv över citronskal. Vik ihop paketet och lägg på grillen.
Servera genast med dillkokt färskpotatis till.

Jordgubbsgratiné med rabarberkompott

Jordgubbar
Sockerlag(Kokad av lika delar socker och vatten tills bubblorna är små)
Rabarber
Socker
Ev vaniljstång

Lägg jordgubbarna i en bunke och täck till hälften med sockerlag. Mixa och frys.
Ta ut och mixa till granité.
Skölj rabarberstjälkarna och skär dem i cm-bitar. Lägg i kastrull och tillsätt ca 1 femtedel socker. Ställ på svag värme tills rabarberna börjar safta sig och koka sedan till en kräm. Häll av och kyl.

God Sommar program två, 100702

Pastasallad med lammsalami från Smultronboda, Kindagurka, sommarens örter och östgötsk fetaost

4 portioner

Ca 400g okokt pasta
150g grönpeppar salammi från Smultronboda
Vit färsksaltad Kindagurka
Örter och grönsaker efter säsong
God getfetaost från Hejtorp

Koka och kyl pastan. Strimla och skär övriga ingredienser. Blanda allt och smaksätt med rapsolja, salt, peppar samt örter och ätbara blommor.

Rabarberparfait som tårta med färska bär

115g äggvita
230g florsocker
400gr av rabarberkompotten(Se tidigare program)
450g grädde

Lägg äggvita och florsocker i en absolut ren kastrull. Vispa över värme tills det känns varmare än kroppstemperatur. Häll genast av och vispa kallt till styv maräng.
Vispa grädden.
Vänd ihop kall rabarberkompott, grädde och marängen. Frys i plastad springform och lägg ett lock av chokladtårtbotten på toppen. Frys.
Vänd upp och servera med tex sommarens bär.
Temperera parfaiten om den fryst över natten.

God Sommar program tre, 100709

Östgötagös i smällkaramell

4 portioner

Ca 600g gösfilé per person
100g brynt smör
Ett knippe salladslökar
Salt

Knäckebröd
Kokt, kall färskpotatis
Rädisor
Gräslök
Grädde
Pepparrot efter smak

Bryn smöret nötbrunt. Lägg en bit smörpapper på ett folieark och smörj med lite smör. Skölj, strimla och lägg salladslöken på smörpappret. Lägg gösfilén därpå och häll över det brynta smöret. Salta och snurra ihop paketet till en smällkaramell.
Lägg på grillen och vänd ett par gånger. Låt ligga tills filén delar sig i lamellerna.
Servera med en knäckemacka med kokt, kall färskpotatis, rädisa och gräslök.
Vispa grädde och smaksätt med pepparrot och lite salt. Lägg en klick på mackan och servera.

God sommar program fyra, 100716

Isad soppa av Annikas tomater och gurkor med toast av het Östgötakorv, ruccola och hemost

Några olika mogna tomater från Varv
En slanggurka
Rapsolja
Vatten
Ett par färska vitlöksklyftor
Salt och vitpeppar

Bröd
Het korv från Eklunds chark
Ruccola
God ost tex Brostorps hemost

Mixa tomater, vitlök, gurka tomater och rapsolja. Smaksätt med salt och svartpeppar och häll på termos med några isbitar.
Gör toasts av brödet, skivad korv, ruccolasallad och osten. Grilla med olivolja.

Östgöta  vinbärssmoothie

2dl frysta svarta vinbär
5dl Östgötayoghurt vanilj
1dl honung från kanalbanken

Mixa allt och servera.

God Sommar program fem, 100723

Sallad av Medevifasan, Eklunds sidfläsk och äpple med timjanmayonnaise

1 fasanbröstfilé per person
4dl vitt vin
Färsk timjan
2 vitlöksklyftor
150g rimmat sidfläsk
2st gröna äpplen
Sallader och örter från Tåkerns trädgårdar

3 äggulor
1msk Dijonsenap
1msk färska timjansblad
½ msk rödvinsvinäger
3dl matolja
Salt och peppar

Putsa och lägg fasanfiléerna i en kastrull. Täck med vitt vin och tillsätt timjan och vitlök. Salta och peppra. Koka upp och låt koka till 65 grader innertemperatur.
Kyl och skiva upp.
Skär fläsket i tärningar och stek det hårt.
Skölj och plocka olika sallader och örter.
Lägg äggula, Dijonsenap, vinäger och timjan i en bunke. Mixa med stavmixer och tillsätt oljan i en jämn stråle. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp.


Smulpaj med blåbär och hallon samt punschgrädde

4 portionsformar

2dl blåbär
2dl hallon
1dl socker

1,5dl strösocker
3dl havregryn
2dl vetemjöl
250g osaltat smör

5dl östgötagrädde
Punsch efter smak

Blanda bären och sockret. Fördela i smorda portionsformar.
Blanda havregryn, socker, mjöl och kallt, tärnat smör till en deg. Smula över pajerna och grädda i ca 10 min i 200 grader eller till fin färg.
Vispa väl kyld grädde och smaksätt med punsch.

God Sommar program sex, 100730

Grillad rumpstek från Norsholm med primör- och färskpotatissallad samt krämig sås av getost från Hejtorp

4 portioner

800g välhängd rumpstek
Salt och peppar
Olika örter som persilja, timjan, rosmarin och salvia
Rapsolja
Färskpotatis- kokt kall
Sommarens primörer som rädisa, sockerärtor, zucchini, sparris och örter.

300g Vit caprin- Getost från Hejtorp
4dl crema fraiche
1-2msk kallpressad rapsolja
Salt och peppar

Grilla rumpsteken till ca 58 grader eller efter eget tycke och smak. Låt vila ca 15 minuter.
Gör en sallad av potatis, sköljda skurna primörer samt rapsolja och örter. Smaka av med salt och peppar.
Mixa getosten med créme fraiche och rapsolja. Smaksätt.
Mixa örter med en skvätt rapsolja och gnid in köttet med detta. Värm ev på köttet. Skär upp och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!