I spannet av närproducerad mat räknas svenska livsmedel in, eftersom de ofta säljs i närområdet. Att det finns ett ökat intresse för närproducerade produkter, både bland konsumenter och producenter, konstaterar LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.
– Det uppstod inte minst i samband med hästköttskandalen, säger Håkan Lind, chef för kommunikationsenheten på LRF.
Han berättar att en allt större del av LRF:s medlemmar har börjat med livsmedelsproduktion. Ökningen är hela 60 procent sedan 2007.
– Livsmedel kan vara allt från honung till lamm. Många gånger säljs produkterna i närområdet.
Svårt att försörja sig
Att försörja sig på livsmedelsproduktion är däremot svårt. Gårdsbutiker och ekologisk mat står enbart för fem procent av värdet som svensken lägger ner på mat. De flesta producenterna får därför kombinera livsmedelsproduktionen med en annan typ av verksamhet för att klara sig. En av de största utmaningarna för svenskproducerad mat är priskonkurrensen, där de utländska varorna ofta vinner. Men enligt Håkan Lind är bristande information också ett problem.
– Genom våra undersökningar vet vi att det finns en stor grupp som vill och kan köpa svenska varor. Men de har inte alltid möjlighet att göra de här valen.
Matkedjorna kan utbilda sin personal i området och bli bättre på att skylta, anser han.
– Men många handlare gör mycket redan i dag.
Hårda djurskyddslagar
Sverige har en av världens strängaste djurskydds- och miljöskyddslagar. Det är en viktig anledning till att priserna drivs upp. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) la nyligen fram ett förslag om en kopeng, som innebär att varje mjölkbonde skulle få en premie på 1 000 till 1 500 kronor per ko ur EU-stödet. Det är ett förslag som LRF välkomnar.
– Merkostnaden för svenskt livsmedel beror som sagt på att vi har högre krav på vår produktion. Jag tycker man borde se över hur det går att kompensera detta.
En stark marknad för svensk mat främjar både en hel bransch och miljön.
– Den är bra för våra svenska bönder och för våra öppna landskap. När det gäller produktionen får våra grisar till exempel inte antibiotika och behåller sin knorr på svansen. Det får de inte i många andra länder.
LRF anser att man även borde införa en ursprungsmärkning, så att konsumenten alltid ska veta varifrån varan kommer.
– När det gäller närproducerat tror jag att många uppskattar att man vet varifrån maten kommer. Man får också en annan direktkontakt med producenten.