Ny stöldvåg – slår till mot byggarbetsplatser

Just nu pågår en stöldvåg mot byggarbetsplatser. På en vecka har nio utsatts för inbrott. "Östergötland är extra utsatt."

Östergötlands län2019-09-03 08:55

Den senaste veckan har nio stölder anmälts på byggarbetsplatser i Östergötland. Bara det senaste dygnet har fyra inbrott inträffat, tre i Mjölby och ett i Norrköping. 

– Nu är det en liten våg här igen, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

Sex av de nio inbrotten har skett genom att man klippt upp staketet till byggarbetsplatser och sedan tömt hela containrar på verktyg. Enligt polisen handlar det ofta om höga värden på stöldgodset.

Men att reda ut brotten är svårt. Dels misstänker polisen att verktygen ofta försvinner utomlands, dels försvåras arbetet av läget på brottsplatsen. Många gånger arbetar personalen vidare, vilket innebär att spåren förstörs. 

Den senaste veckan har man bara kunnat utföra brottsplatsundersökningar på tre av de nio drabbade arbetsplatserna.

– Det är svårt att reda ut och koppla ihop brotten för att vi sällan får göra brottsplatsundersökningar, säger Erik Terneborn.

– Det verkar som att Östergötland är extra hårt utsatt för den här typen av brott. 

Förra året handlade det om 318 fall, det är dubbelt så många jämfört med närliggande länen Sörmland och Jönköping. 

– Varför det är så vet vi inte.

Under det senaste dygnet har alltså fyra arbetsplatser drabbats. Det första inbrottet upptäcktes vid 07-tiden på måndagsmorgonen i Västra Lundby i Mjölby. Där ska en container ha brutits upp. Samma morgon upptäcktes ett inbrott på Vattenverksgatan i Norrköping, som man tror inträffat under helgen. Tjuvarna har fått med sig bland annat svetsaggregat och laser till ett värde av 50000–80000 kronor.

Under natten till tisdagen kom larm om ett pågående inbrott på en byggarbetsplats på Sörbyleden i Mjölby. När polisen kom fram var en container uppbruten, men inga misstänkta gärningspersoner fanns kvar på platsen. Det står klart att tjuvarna fått med sig stöldgods, men det är oklart hur stort värde det handlar om. Man ska även ha slangat diesel ur fordon på platsen.

Vid 07.30-tiden på tisdagen kom nästa samtal. Byggarbetare i Haga i Mantorp hade mötts av tre uppbrutna containrar när de kom till jobbet. Tjuvarna ska ha fått med sig verktyg.

– Det handlar om cirkelsågar, olika mätinstrument, skruvdragare ... Det är en lång lista, säger Erik Terneborn.

Polisen tipsar nu byggföretag att installera larm i containrarna och märka verktygen, för att man lättare ska kunna identifiera dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!