Fortfarande dominerar muskel- och ledbesvär med 40 procent, men även psykiska och stressrelaterade besvär har noterats.
Värst drabbade sektorer är tillverkning, försvar, offentlig förvaltning, transport samt vård och omsorg.
- Vi vet inte varför Östergötland ligger över snittet men vi ska genomföra tillsynsinsatser i höst. Vi tänker också införa en ny riskbedömningsmetod som kommer att presenteras för arbetsgivare och företagshälsovård, säger Ingrid Gidlund, biträdande tillsynsdirektör för Arbetsmiljöverket i Östergötland.
När det kommer till antalet anmälda arbetsolyckor dominerar männen. Det är främst unga personer i åldrarna 18-24 år som toppar statistiken inom den snabbt växande uthyrningsbranschen, där olyckorna nästan fördubblades i fjol.
- Arbetsgivare måste ta dessa uppgifter på största allvar och se till att unga får en säker start i arbetslivet. Med en bra introduktion om riskerna och tillgång till handledning kan utvecklingen pressas tillbaka, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.
På länsnivå var olyckorna bland männen flest i Södermanland, med 10 olyckor per 1 000 förvärvsarbetande följt av Jönköping, Kronoberg, Västmanland och Örebro. Även kvinnorna i dessa län ligger på en nivå över riksgenomsnittet.