Smärtstillande kan ge dålig aptit

Foto:

Östergötlands län2005-04-16 00:00

Det finns ett starkt samband mellan intag hos äldre av det vanligareceptfria smärtstillande läkemedlet paracetamol, som finns iexempelvis Alvedon och Panodil, och nedsatt aptit.

Detta visar en studie som gjorts bland alla åldringar i Umeå iåldrarna 85 år, 90 år och 95 år och uppåt. Det berättargeriatrikprofessorn Yngve Gustafsson i Umeå.

-- Detta är verkligen ett viktigt observandum för alla som jobbar inom äldre-omsorgen, framhåller han.

Det är nämligen mycket vanligt att äldre tar den här typen avläkemedel regelbundet mot diverse olika smärtsymtom. Av de drygt 250åldringar som ingick i studien i Umeå var det så många som hälften somdagligen tog tabletter som innehåller det här medlet.

-- Och över huvud taget måste man vara medveten om att läkemedel ären stor bov när man försöker utreda orsaken till dålig aptit hos äldre.

I Umeåstudien var det endast 40 procent av åldringarna som hade ettfullvärdigt näringsintag. Var femte åt till och med så dåligt att desakta höll på att svälta ihjäl.

-- Jag hade verkligt inte väntat mig att det skulle vara så här illa, säger Yngve Gustafsson.

De nämnda siffrorna omfattar både de som bor kvar i egna hem och de som flyttat till äldreboenden.

Större problem

Och problemet undernäring är större i Umeå, precis som på andra håll i landet, bland dem som bor på äldreboenden än i egna hem.

-- Men det är ända tillräckligt stort även i den sistnämnda gruppen för att vara mycket alarmerande.

Undernäring hos äldre är ett hittills alldeles för liteuppmärksammat problem eftersom det är mycket stor risk för att detpåverkar både den fysiska och mentala hälsan mycket negativt.

Det är särskilt illa att det är så litet uppmärksammat eftersom det,i motsats till många andra problem som följer med ålderdomen, borde gåatt åtgärda med relativt enkla insatser, menar han.

Stimulerar aptit

Bland annat borde den mat åldringar ska äta tillagas där de boreftersom goda dofter från mat de tycker om stimulerar deras aptit.

Vidare bör åldringar inte behöva sitta ensamma och äta eftersommåltiderna bör få vara en socialt stimulerande situation för dem som iövrigt inte orkar med så mycket aktiviteter.

Särskilt viktigt är det att vara uppmärksam på demenssjukaåldringars matsituation. Att inte känna igen maträtter, att inte fåaptit av matens lukter, att över huvud taget tappa intresset för mat ärnämligen tidiga symtom hos demenssjuka.

Detta är några av Yngve Gustafssons synpunkter och avslutningsvis fastslår han:

-- Åldringars mat och matsituation är ett område som det inte får sparas in på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!