"Vilt har nästan ersatt oxfilén"

Intresset för viltkött har ökat markant i flera butiker i Linköping. – Kunderna har blivit mer medvetna om vad de köper, säger färskvaruchef Johan Gustafsson på Maxi i Tornby.

Foto: Mikael Svensson

Östergötlands län2013-10-14 06:47

I veckan inleds älgjakten men redan innan den har det gått att jaga vilt i våra svenska skogar. Enligt Johan Gustafsson är det inte för att viltsäsongen har sin höjdpunkt nu som intresset för köttet ökar. Generellt vill fler kunder äta vilt.

– Man vet vad det innehåller och det är ett magert kött, säger han.

Att krogarna börjat servera mer av den här varan tror han också lett till att kunderna fått upp ögonen för produkterna.

– Vilt har nästan ersatt oxfilén.

Ingen klassfråga

Älg och rådjur är mest efterfrågat på Maxi men det säljs även hjort och vildsvin och i diskarna återfinns allt från salami, patéer, filéer, stekar och grytbitar.

Men viltkött är ganska dyrt. Tycker du att det är en klassfråga, vilka som har råd att köpa det?

– Nej, eftersom vi erbjuder olika produkter, allt från filéer till grytbitar.

I nuläget är efterfrågan större än tillgången och företaget köper in kött främst från Skåne. En förhoppning på sikt är att kunna få in viltkött från länet till butiken.

Filé och färs

Även styckmästare Olle Ottosson på Coop har märkt av att allt fler kunder efterfrågar vilt.

– Det ökade intresset kan ha att göra med fler matprogram i tv. Man blir inspirerad. Här vill de flesta köpa älgfilé och älgfärs, säger han.

Butiken erbjuder också hjort och vildsvin men där är intresset något svalare, sannolikt för att tillgången är så mycket större, enligt Ottosson.

Butikernas högsäsong, när det gäller försäljning av viltkött, startar nu och pågår fram till allhelgonahelgen.

– Sedan mattas det av. Runt nyår brukar det åter bli en viss efterfrågan på älg och rådjur, säger Olle Ottosson.

Ökad tillgång

Även på Hemköp i stan vill kunderna köpa djur från skogen. Tillgången på kött kommer att öka under hösten i och med att det från första oktober blev tillåtet att jaga en större andel vilt som hindar och getter, säger färskvaruchef Åsa Fallman.

I nuläget vill många city-kunder ha vildsvin och Åsa Fallman har en teori om varför efterfrågan varierar från butik till butik.

– Markägare och jägare som själva kan tillgodose sig med exempelvis vildsvin och hjort handlar oftast ute på stormarknaden. Då köper de hellre älg eller rådjur. Älgköttet är mer exklusivt.

rita.furbring@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!