Ett 20-tal aktivister från landets mest militanta nazistiska organisation, Svenska motståndsrörelsen, SMR, tågade i mitten på mars i år längs gågatan i Nyköping.

Stegen gick mot Stora torget, där ett par hundra Nyköpingsbor hade samlats för att skramla med sina nycklar i protest mot allt fler nazistiska aktiviteter i staden.

I nazisternas led syntes bland annat två personer ur den trojka som med närmast militärisk disciplin styr SMR: Pär Öberg och Magnus Söderman, från Skara respektive Stockholm.

- Det är nytt att högdjuren i SMR syns på gatorna. Det visar att organisationen har prioriterat upp gatuaktivism som en viktig metod att nå sina syften, säger Mikael Ekman på den antirasistiska tidningen Expo.

Reser runt och tågar med

De två nazistledarna har synts i Sörmland och Östergötland vid flera tillfällen.

I februari tågade de längs med Storgatan i Linköping. I maj dök minst en av dem upp i Eskilstuna och deltog i en tumultartad demonstration mot Spring Pride, en festival för homosexuella. Vid deras sida har alltid andra välkända SMR:are stått, framför allt från Stockholm och Göteborgsområdet.

- När SMR tågar utanför storstäderna är nästan alltid en majoritet av demonstranterna tillresta. Aktivisterna i SMR är få och de måste resa runt om det ska bli några demonstrationer, säger Mikael Ekman.

Lär andra att hålla tal

Den andra stora nazistiska gruppen i Sverige, Nationalsocialistisk front, NSF, använder sig av samma taktik. Till de flitigare resenärerna räknas Göran Jonsson och Linköpingsbon Jonas Andersson.

Förutom att de har varit i Nyköping, Eskilstuna och på sina respektive hemorter - har de deltagit i manifestationer i Värmland, berättar Greger Wahlgren, nazistexpert och poliskommissarie i Karlstad.

- De har varit här och lärt upp aktivister att hålla tal. Jag vet att en del av dessa adepter senare har stått i talarstolen i Nyköping och Linköping, säger han.

Många är straffade

Flera av de resande nazisterna är straffade. Ett exempel är Emil Hagberg från SMR, som 2007 dömdes för vapenbrott sedan polisen hittat en vapengömma i skogen utanför Stockholm.

Enligt Greger Wahlgren ska denna typ av brottslighet ses i ljuset av det nazistiska engagemanget.

- SMR anser att Sverige inte kan förändras med demokratiska medel. Vad återstår då? Aktivisterna försöker beväpna sig för de hoppas en dag kunna genomföra något slags väpnad revolt, säger han.

Nyckeldemonstrationerna i Nyköping började sedan SMR, NSF och det nazistiska nätverket Info 14, under flera helger i rad genomfört olika aktiviteter i staden tillsammans med lokala nazister.

Nazisterna utelåsta

När SMR i mitten på mars tågade mot Stora torget, slutade det med att nazisterna lämnade platsen samtidigt som nyckeldemonstranterna skanderade: "Inga nazister på våra gator".

Sedan dess har inga större nazistiska manifestationer synts i Nyköping.