De senaste dagarna har nationella insatsstyrkan slagit till mot flera adresser i Mellansverige, rapporterar Dagens Nyheter.

De sju männen är misstänkta för grovt barnpornografibrott, men man utreder även om männen har varit i kontakt med barn, enligt Aftonbladet, som också rapporterar om den misstänkta pedofilringen. De kommer att begäras häktade.

Mannen från Östergötland är i 50-årsåldern och välkänd av polisen sedan tidigare. Han har bland annat dömts för att ha kidnappat och utnyttjat en liten pojke i Stockholmsområdet i slutet av 90-talet, uppger DN.

Han dömdes till rättspsykiatrisk vård där tingsrätten slog fast att mannen uppfyllde alla kriterier för pedofili, sexuell sadism och masochism.

När han skrevs ut 2015 bedömdes hans risk för återfall till liknande brott vara låg, enligt Förvaltningsrätten, enligt DN:s uppgifter.

Utredningsarbetet på polisens Nationella operativa avdelning (Noa) har pågått sedan i höstas, efter ett tips om en av de nu misstänkta männen som tidigare varit föremål för en nedlagd utredning om våldtäkt mot barn.

Genom spaningsinsatser och telefonavlyssning har polisen kunnat kartlägga ett större nätverk av män i åldrarna 50-70 år, enligt DN. Tillslagen har planerats i flera veckor. Nu pågår husrannsakningar för att säkra bevis.

Det är en pågående operation och jag har inga kommentarer till det i dagsläget, säger Anders Ahlqvist på Noa, till DN.

Enligt båda tidningarnas uppgifter är männen intresserade av filmer med synnerligen grova och sadistiska övergrepp mot barn.

En av de misstänkta har tidigare dömts bland annat för grova sexuella övergrepp mot pojkar. Han skrevs ut från rättspsykiatrisk vård 2015.

Aftonbladet rapporterar att männen på telefon diskuterat möjligheten att skaffa ett ljudisolerat ställe där de skulle kunna hålla barn fångna. De har då tänkt sig ett flyktingbarn eftersom, har de sagt, uppmärksamheten kring ett sådant försvinnande inte skulle bli lika stort.