Verkligen inte lite hipp som happ för det är en rigorös procedur med Handelskammaren inblandad för att få utställningsalstren, nerpackade i sju kartonger, tullfria i båda riktningarna.

Utställningen, ”Fyra årstider”, äger rum i Hokkaido i norra delen av Japan och invigs av landshövding Elisabeth Nilsson 24 mars.

– En delegation från Länsstyrelsen besöker Japan med anledning av att det är 150 år sedan handelsutbytet mellan Sverige och Japan började. Jag fick en förfrågan om ullspinneriet ville vara delaktig i programmet, det blev istället hela nätverket, berättar Ulla-Karin Hellsten, som tillsammans med maken Börje Norberg driver Östergötlands Ullspinneri i Storeryd i Ödeshögstrakten.

Artikelbild

| Östgötska alster. Ett urval av det som blir med på utställningen i Hokkaido.

Deras företag har sedan 1990-talet haft affärskontakter med Japan och det började precis som nu för nätverket med ett utställningsdeltagande. Japanerna blev förtjusta i ullspinneriets garner och Ulla-Karin går så långt som att säga att ullspinneriet hade inte funnits kvar idag om inte den japanska marknaden öppnat nya möjligheter.

Nätverket består av nio östgötska textilföretag och de blir alla representerade i Hokkaido.

Björke Vävstuga, beläget mellan Skärblacka och Finspång, är ett av företagen. Det drivs av Ylva Källgren och Britta Eriksson och de var på tisdagen båda med och packade i Slöjdvillan i Stora Åby utanför Ödeshög.

Björke exporterar produkter men har aldrig sålt något till Japan, däremot till japaner.

– Vi har busslaster som kommer från Japan. Den senaste som kom sålde vi väldigt bra till, berättar Britta Eriksson.

Östgötatextils mål är att öka besöksnäringen i Östergötland. Man hjälper varandra med marknadsföring, samordnar studiebesök och arrangerar hantverksresor till länet. Nätverket arbetar med design och form, produktion och hantverk.