Illustration: Reproduit avec lautorisation du LCPC
En satellit tar först reda på var bilen befinner sig. Den sänder informationen till GPS-systemet som därefter lokaliserar bilens position på en digital karta och läser av rådande hastighetsbegränsning.
Om det visar sig att bilföraren kör för fort blinkar en grön lampa och samtidigt stryps automatiskt bränsletillförseln, vilket bromsar motorn.
Som en extra säkerhetsåtgärd är gaspedalen utrustad med ett tramphinder som är anpassat till GPS-systemet. Det gör att föraren inte kan accelerera och köra fortare än den tillåtna hastigheten.
-- Förr då jag körde i ett tempo som andra höll, så trodde jag att jag följde hastighetsbegränsningarna, säger Jacques Erlich, som testar systemet sedan i höstas.
-- Men i och med Lavia har jag insett att jag ofta bryter mot dem. Lavia hjälper mig att följa hastighetsbegränsningarna och det kan rädda människoliv.
Just nu prövas Lavia av ett 15-tal förare i Parisförorten Satory. De har två bilar till sitt förfogande. I höst kommer 400 personer att delta i projektet. 20 bilar kommer att finnas till hands och det kommer att vara i åtta veckor.
Tramphindret som satts i gaspedalen kan kopplas ur vid behov. Trycker man ned gaspedalen hårt i botten, kommer man nämligen förbi hindret och då accelererar bilen. Det kan behövas i en nödsituation, då man exempelvis vill undvika att bli påkörd bakifrån.
Även om Laviasystemet sänker hastigheten, gäller det att ständigt vara uppmärksam på hastighetsmätaren.
-- I nerförsbackar tar det viss tid innan bränsletillförseln stryps och bilen bromsas. Då måste man själv använda bromspedalen, påpekar Jacques Erlich.
Personligen kan han knappast tänka sig att köra en bil som inte är utrustad med Lavia, även om han understryker att systemet kan förbättras på ett par punkter.
-- Just nu kan tyvärr inte GPS- systemet informera om tillfälliga hastighetsbegränsningar, som när det är vägarbeten eller när det är för mycket smog över Paris och då farten måste sänkas, understryker Jacques Erlich.
Förarna som testar Lavia filmas. Tre kameror är installerade i bilen. En av dem filmar gatusituationen framåt. En annan filmar bakåt och en tredje kamera filmar förarens reaktioner i ansiktet. Bilderna analyseras därefter av ett flertal psykologer.
Ännu är det dock för tidigt att avgöra om det finns risk för att chauffören till exempel glömmer bort att själv ta ansvar för sin bilkörning och därmed har för stor tillit till Lavia!
När systemet presenterades i Frankrike i höstas blev det ramaskri i pressen som gick ut med kritiken att detta var ännu ett uttryck för Big Brother. Informationen var dock baserad på felaktiga uppgifter.
Franska trafikverket har därför gått ut med förtydliganden att så inte är fallet och nu tas Lavia i allmänhet emot med stort intresse.