Jag känner många som går genom livet i förvissningen (villfarelsen?) att de inte tycker om öl. Eller att de bara tycker om ”ljus öl som inte är besk”.
Däremot känner jag faktiskt ingen som fortsatt att tycka så efter en seriös ölprovning. Efter några kvalitetsöl av olika typer brukar även den mest inbitne skeptiker förr eller senare utbrista: ”Men det här var ju faktiskt riktigt gott!”.
Visst finns det smaker som är mer krävande än andra. Ett belgiskt suröl är det till exempel inte alla som uppskattar vid första klunken. Själv hade jag länge lite svårt för veteöl och för utpräglat söta öl. Men smakar man bara tillräckligt många gånger så tycker man till sist oftast att det är gott.
Är det värt den ansträngningen? Ja, för plötsligt öppnar sig en helt ny värld av smaker.
Ingen annan dryck erbjuder så stor variation som öl. Här finns allt från surt till sött, från ljust till becksvart, från nästan smaklöst till kryddigt och superbeskt.
Det finns körsbärsöl, salt öl, portvinsliknande dessertöl – allt du kan tänka dig och lite till.
Själv har jag till exempel druckit baconöl, jordnötssmörsöl och öl med jäst från bryggmästarens skägg. Just de ölen hade jag i och för sig kunnat leva utan ...
Hur gör man då när man provar? Här kommer några tips:
Prova med vänner, det är roligast.
Skaffa glas, ett per person och ölsort, helst avsmalnande upptill för doftens skull. Ikeas billigaste rödvinsglas duger bra.
Bestäm ett tema och köp öl (se separat tipsruta). En flaska av varje sort räcker om ni är 4–5 personer.
Börja med den alkoholsvagaste och minst smakrika.
Häll så att det blir rejält med skum.
Dofta, smaka, diskutera!
Spara lite i det första glaset innan du går vidare till nästa, så kan du gå tillbaka och jämföra.
Vatten och vitt bröd är bra mellan sorterna.
Vad ska man då leta efter när man doftar och smakar? Är man nybörjare behöver man inte krångla till det för sig och leta efter diacetyl, skumbananer och gammal hästfilt.
Doftar det mycket eller lite? Fruktigt, gräs, citrus? Smakar det sött? Beskt? Balanserar sötman och beskan, eller tar det ena överhanden? Är det fylligt? Hur är eftersmaken?
Framför allt: Tycker du att det är gott?
Med träning kan man urskilja många dofter och smaker. En av Sveriges skickligaste bryggare, Jessica Heidrich, berättade en gång för mig om hur hon tränade på dofter. Hon kunde stå länge i kryddbutiker, lukta på en krydda i taget och upprepa namnet högt för sig själv: ”koriander, koriander, koriander ...”. På så sätt skapade hon prydliga fack i hjärnan som sedan gjorde det lätt att urskilja dofterna.
Spotta eller svälja? Det är valfritt. Provar man stora mängder öl blir det helt nödvändigt att spotta, annars tappar man både smaksinne och omdöme.
Själv är jag varje år domare i Stockholm Beer och med 1 500 tävlings-bidrag måste det gå undan. Som mest har jag provat drygt 700 öl på en helg.
Då gäller det att spotta ut varenda droppe, dricka mycket vatten och tugga på massor av vitt bröd för att hålla liv i smaklökarna. Det går faktiskt bättre än vad man skulle kunna tro.
En jurykollega satte sig i bilen efter 150 öl och fick blåsa efter 100 meter. 0,0 promille. Inget jag skulle rekommendera ändå kanske, men det visar att man kan tycka om öl av andra skäl än berusningen.