För över 50 år sedan började isländska barn att linda lakritsremmar runt chokladbitar.
Godisfabrikerna tog efter och sedan dess har islänningarna varit tokiga i lakrits, mest salt sådan och framför allt i kombinationen lakrits-choklad.
Det är Pelle Pettersson från godisgrossisten Nammi i Norrköping som berättar det här för oss. Vi befinner oss tillsammans med andra nyfikna på puben De Klomp i Linköping för att testa en annan intressant kombination, öl och lakrits.
Barchefen Petter Winberg har parat ihop fem öl med fem isländska lakritssorter. Han kunde förmodligen ha gjort det enkelt för sig och plockat fram fem starka, söta porter och stout men det visar sig att han har tagit ut svängarna betydligt mer än så.
– Sötman och sältan är de viktigaste komponenterna när jag väljer vilken öl som kan passa till. Resten är finlir, ett letande efter nyanser och efter klassiska kombinationer.
Lakrits och hallon är en sådan klassisk kombination, citron och lakrits en annan.
Och när Petter serverar hallon-ölen Timmermans Framboise och den citronsura Brekeriet Saison Vieille till lakritsen känns det hur naturligt som helst – och gott!
En riktigt besk Brewdog Hardcore IPA till vrålsalta Lakkris Djöflar låter som en omöjig kombination i mina öron, men beskan och saltet tar udden av varandra och landar mjukt och fint i gommen.
Rökportern Bevog Ond till Bingó Kúlur, med lakrits och mörk choklad, är ännu godare ihop och vinner mycket riktigt kvällens publikomröstning.