Philip Lönnbring och hans fru Mikaela byggde hus i Grebo för två år sedan. Samtidigt började han fundera på att starta upp en egen verksamhet.

– Idén med detaljhandel för viltkött började växa eftersom jag själv är en inbiten jägare och har sett att intresset för vårt vilda kött har ökat de senaste åren. Samtidigt har många jägare svårt att sälja sitt kött själva eftersom de inte har tillgång till en bra lokal att vara i. Många vill dessutom slippa att stycka djurkropparna.

Garaget på tomten har aldrig använts för bilar utan förvandlades till en mindre styckningsanläggning med en avdelning för kyl och frys som tillbyggnad. Philip Lönnbring, vars huvudsakliga jobb är snickare, inredde dessutom ett omklädningsrum.

Artikelbild

| Väntar på styckning. Djurkropparna hänger en vecka i kylrummet innan Philip Lönnbring styckar dem och paketerar köttet.

– Det ställdes som krav för att få godkänt för livsmedelshantering, förutom att det ska vara lätt att göra rent och att kyl och frys ska hålla viss temperatur. Det var också krav på att gå en kurs i livsmedelshygien. Men för övrigt är det mesta självlärt, vilket hänger samman med mitt intresse för jakt och viltkött.

Lagom till att drevjaktsäsongen inleddes, den 1 oktober 2017, öppnade Philip Lönnbring sin vilthandel i Grebo. Jägare i trakten runt omkring har lämnat in skjutna djur, huvudsakligen rådjur och hjort men också älgkalv. Fullvuxna älgar blir för stora för anläggningen.

– Jag är nöjd, det har gått som jag tänkt mig. Jag har snart styckat 100 djur sedan starten. Det blir i genomsnitt tio djur i veckan.

Philip Lönnbring styckar och paketerar. Jägarna får välja om de vill hämta hem sitt kött till det egna hushållet eller om det ska säljas i vilthandeln.

Artikelbild

| Jagar varje helg. Philip Lönnbring har varit med i skogen och jagat sedan barnsben. I trakten kring Grebo finns det gott om dovhjort, berättar han.

– Kunderna beställer via min hemsida och hämtar hos mig. Det är kunder från Åtvidaberg och Grebo och en del från Linköping. Man kan beställa helt eller halvt djur, men också egenkomponerad köttlåda.

Den företagsamme jägaren har fler planer som han vill förverkliga:

Artikelbild

| Frysen full med kött. Kunderna beställer via hemsidan och hämtar hos Philip Lönnbring i Grebo vilthandel.

– Jag hoppas på ett samarbete med någon restaurang att leverera kött till. Jag vill också vidareutveckla med att röka kött. Det är kul att kunna förädla våra vilda djur till mat.

Philip Lönnbring ser flera anledningar till att äta viltkött i stället för uppfödd boskap:

– Det är bra för klimatet eftersom det inte behöver produceras foder åt de vilda djuren, som har sitt i skogen. Viltkött är fritt från antibiotika, som är vanligt i importerat kött. Dessutom känns det bra att äta djur som levt fritt och haft ett bra liv.