Unga litauer får hjälp från Boxholm

Ensam är stark, sägs det. Men det är inte sant. Tillsammans är vi mycket starkare och kan gå hur långt som helst. Det sa kommunalrådet Per-Arne Larsson vid invigningen av ett ungdomshus i litauiska Plunge, vars renovering Boxholmsborna har varit med och bekostat.

Vänner emellan. När Plunge fick besök från Boxholm hissades den svenska flaggan vid kommunhuset.

Vänner emellan. När Plunge fick besök från Boxholm hissades den svenska flaggan vid kommunhuset.

Foto: Fotograf saknas!

Plunge2004-05-12 06:39

Att ensam inte är stark är helt självklart för Plungeborna.

Litauerna har inte ens hört talas om det svenska ordspråket. De vill inte vara ensamma utan tillsammans med andra européer och därför är en överväldigande majoritet av befolkningen mycket glad över landets tillträde i EU.

EU-flaggor syns överallt på stan. Och förra veckans besök från vänorten Boxholm och föreningen Vänner emellan var som grädde på moset för Plunges invånare.

- Det är en riktig glädje att ha våra vänner från Boxholm här igen och att se hur bra och fint ungdomshuset, som vi tillsammans har kämpat för, har blivit, sa Plunges borgmästare Meras Algirdas Peciulis i sitt invigningstal.

Fint hus för de unga

Många svenska flaggor vajade i vinden till gästernas ära. Kontakterna mellan Plunge, Boxholms kommun och den ideella föreningen Vänner emellan har pågått i fem år. Det nya ungdomshuset är bland annat ett resultat av det samarbetet.

Vid en festival som Vänner emellan ordnade 2002 i Boxholm samlades 45 000 kronor in. Vid festivalen deltog även ett tiotal barn från Plunge.

Pengarna blev grund för att kunna få olika bidrag och EU-stöd till ungdomshuset.

- Man kan inte tro att det är samma hus. Det var förfallet och såg hemskt ut. Det är härligt att se att barn och ungdomar som behöver stöd har fått en så fin byggnad, sa Monika Karlsson, ordförande i Vänner emellan.

Hjälp till fattiga

Ungdomshuset drivs av Plunges hjälporganisation Cyrulis, som är samarbetspartner till Vänner emellan. Alla hjälpsändningar från Vänner emellan går också via Cyrulis, vars chef Vanda Bendoriene valdes till årets kvinna i kommunen.

Mottagare är ett hundratal fattiga familjer i Plunge, ungdomshuset samt ett barnhem.

- Det är viktigt att vi har en konkret organisation att samarbeta med. Då kan vi alltid se och kontrollera att vår hjälpsändning har hamnat på rätt plats. Allt som vi lämnar dokumenteras och vi vet var våra saker tar vägen, säger Monika Karlsson.

Ungdomshuset är ett bra exempel på det. De fräscha lokalerna är målade med färger från skolan för dekorationsmålning i Mjölby. Möbler både i köket, allrummet och i andra aktivitetsrum är från Sverige. Likaså datorer, mattor, leksake och, skolmaterial.

Plats att läsa läxor

Rima Sausdravaite, 15 år, Audrone Jankute, 11 år och Jeva Miliute, 13 år, är 3 av 83 barn som står på ungdomshusets lista. De tre flickorna kommer hit efter skolan nästan varje dag.

Här gör de sina läxor, pysslar, leker, planterar plantor, ritar, spelar schack eller bara pratar med varandra.

- Här är det trevligt och man kan alltid få hjälp med skolarbetet eller något annat. Det är också roligt att träffa kompisar och umgås med dem. Det hinner man inte i skolan, säger Audrone Jankute.

Efter invigningsceremonin testar de gärna muggar från Sverige och låtsas att de dricker mjölk ur dem.

- Muggarna verkar vara helt okej, säger en av tjejerna och alla tre skrattar.

Barnen som är inskrivna här lever i fattiga familjer med svåra sociala problem. De flesta bor bara med sina mammor. Ungdomshuset är öppet hela dagen eftersom eleverna kommer både före och efter skolan.

Kärlek från de vuxna

I Litauen går barnen i skolan i två skift, antingen på förmiddagen eller eftermiddagen. Av ungdomshuset får barnen också regelbundet kläder och skor som de behöver. Även deras föräldrar kan få samma hjälp.

Mycket av detta är från Vänner emellan men Cyrulis får även hjälp av kyrkan samt flera andra organisationer.

- Här får barnen också leva sitt själsliv. Mat och kläder är inte allt. I ungdomshuset får de andrum och kan även diskutera många saker med vår utbildade personal. Vi försöker också ge dem värme, kärlek och självförtroende, säger Vanda Bendoriene.

Vistelsen i ungdomshuset är gratis för barnen och all personal jobbar ideellt. En lärare, en socialpedagog och en journalist, alla tre arbetslösa, arbetar heltid. Flera andra gör sin arbetsinsats någon gång i veckan.

- Det är bättre att hjälpa de barn som behöver oss än att sitta hemma sysslolös, trots att vi inte får betalt. Saker och ting blir kanske annorlunda nu när vi är med i EU, säger journalisten Audrone Kiseliova, vars dagstidning har gått i konkurs.

Hon poängterar också att ungdomshusets barn sköter kommunens kyrkogård, utför enklare sysslor för ett serviceboende, säljer tidningar och gör en hel del annat för att tjäna pengar.

Svenskt kulturcenter

Vid invigningen av ungdomshuset kom Vänner emellan med en välkommen gåva. Föreningen ska bekosta el- och vattenräkningar under det kommande året.

Men det var Cyrulis som stod för den största överraskningen.

På framsidan av ungdomshuset har de inrett ett svenskt kulturcenter. Det består av ett rum där det finns information om Sverige, svenska böcker, bilder och många små "typiskt svenska saker". En hel del av det material som finns handlar om Boxholm.

- Vi vill att svenskar som besöker oss ska känna sig som hemma här. Men vi vill också att de intresserade ska kunna få information om Sverige. Att det finns mycket om Boxholm är självklart för oss. Denna ort finns i vårt hjärta, säger Vanda Bendoriene.

Hoppas på EU

Hon hoppas också att vissa saker ska förbättras efter Litauens inträde i EU och att ungdomshusets verksamhet ska börja bekostas av staten, kommunen eller någon annan institution.

- För att utveckla en sådan verksamhet räcker inte bara hjälpsändningar och projektbidrag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om