Gripandet av Tammiharju och hans 30-årige kumpan skedde efter en massiv polisinsats, där bland annat nationella insatsstyrkan var inblandad.

Efter den spektakulära rymningen på onsdagskvällen har polisen koncentrerat sitt sökande till Norrtäljetrakten, dock utan större framgång.

Men vid niotiden på söndagsmorgonen fick Jönköpingspolisen ett tips från en privatperson, som hade siktat rymmarbilen, en grå BMW i 700-klassen, i närheten av en bensinstation strax öster om Gränna.

Tre män satt i bilen och när polisen kontrollerade registreringsnumret visade det sig att det handlade om den bil som användes vid fritagningen i Norrtälje.

Så småningom lokaliserades bilen med hjälp av bland annat helikopter till villasamhället Kaxholmen ett par mil norr om Huskvarna.

Där hade två av männen som färdades i BMW:n av någon anledning hoppat ur bilen och fortsatt till fots, medan den som satt kvar i bilen körde sin väg.

Gripandet av Tammiharju, och en man som troligen deltagit i fritagningen, var helt odramatiskt, uppger Jönköpingspolisens talesman Stefan Ingsberg, som befann sig på platsen.

De två inringades inne i själva villaområdet och ingen person skadades. Så vitt Ingsberg visste var varken Tammiharju eller den andre mannen beväpnade.

De två fördes omedelbart till polishuset i Jönköping för förhör. Under söndagskvällen tog sedan Stockholmspolisen över som förhörsledare.

-- Vi på Jönköpingspolisen har haft kortare förhör med de två männen, och nu vet vi även identiteten på den andre gripne, säger polisens informationschef Ulla Andersson-Jarl.

Enligt henne är mannen redan anhållen i sin frånvaro, misstänkt för främjande av flykt, olaga hot samt vapenbrott som kan vara grovt.

Den gråa BMW:n hittades sedan vid halv fem på söndagseftermiddagen. Den hade övergivits på en parkeringsplats tillhörande ett köpcentrum i centrala Huskvarna. Polisen hade dock inga spår efter föraren.

Hypotesen man arbetade efter var att det kunde röra sig om en av de tre män som var delaktig vid fritagningen.

Sent på söndagskvällen hade polisens bombgrupp från Malmö anlänt för att undersöka den misstänkta BWN:n. Polisstyrkor på platsen utökade avspärrningarna kring Rosenborgsgatan med anledning av den eventuellt förhöjda explosionsrisken när bombteknikerna skulle inleda sitt arbete.

Sökandet efter Bottany, Palmroth och deras medhjälpare fortsatte därför både i området runt uppländska Hallstavik och i Småland. Vid en presskonferens i polishuset i Jönköping på söndagskvällen sade polisinsatschef Mikael Klein att polisstyrkorna från länet samt från Stockholm, Göteborg, Malmö och nationella insatsstyrkan hölls inne i Jönköping.

-- Jag vill ha dem här så länge, men sen får vi se hur vi ska göra i kväll och i natt, fortsatte Klein.

Han utgick ifrån att den eller de män som fortfarande efterspanas finns kvar i Jönköpingsområdet. Bussar, tåg och annan trafik kontrollerades vid vägspärrar runt om i området utan att männen hittades.

Vidare söktes också området runt Kaxholmen igenom.