Det var torsdagskvällen förra veckan som flera enheter inom polisen genomförde en insats i anslutning till Sunnebotorget. Medan områdespolisen, civila enheten och ingripandeverksamheten ägnade sig åt ett narkotikarelaterat ärende krossades två rutor på en civil polisbil.

– Någon har slängt en sten eller något liknande mot rutorna. Det är polisanmält som skadegörelse, säger Fredrik Kliman och uppger att det finns misstankar mot ett antal personer som befann sig vid torget.

Under nyårshelgen, troligen under natten mellan söndag och måndag, utsattes även poliskontoret på Stenhusgatan för skadegörelse.

Artikelbild

– Någon har kastat eller föremål, troligen en isklump mot en ruta.

På Facebook har Polisen Åtvidaberg en egen profil och skriver efter händelserna: ”När våra polisbilar blir utsatta för skadegörelse ser vi det ofta som ett tecken på att vi gjort vårt jobb och att vi befinner oss precis där vi bör vara. Det är ofta ett tecken på att vi närmar oss kärnan av problem.”

Polisen Åtvidaberg gör en tolkning av det inträffade och spekulerar om orsakerna: ”Att vi tagit narkotika för någon som nu får abstinens och skulder. Att någon är arg, irriterad över att vi finns där kriminalitet finns och att denna någon inte vill ha oss där. Det är ofta ett tecken på att man vill ha bort polisen från orten.”

Fredrik Kliman utvecklar:

– Områdespolisen har varit väldigt aktiv och envis med att göra beslag. Man har tagit en mängd åtvidabergare för ringa narkotikabrott. Det har lett till att ett flertal personer blivit irriterade och tycker att polisen är alldeles för nitisk och framgångsrik i sitt arbete. De som brukar narkotika har blivit störda av vår närvaro.

Polisen skriver på Facebook: ”Vi tolkar det som att nån fått ömma tår av vårt trampande i narkotikakretsar. Så vi fortsätter klampa på!”

Fredrik Kliman lägger till att irritationen bland kriminella inte bara rör beslag av narkotika, utan även över att polisen arbetat aktivt mot andra brott.

– Till exempel de som kör bil med narkotika, eller i bilar som inte är kördugliga. Vi har rört upp känslor för att vi gör ett bra jobb.

I sitt inlägg pekar Polisen Åtvidaberg på att skadegörelse riktad mot polisen inte får den att dra sig tillbaka: ”Det man har missat är att skadegörelse på polisstationen och på våra polisbilar leder till ökad polisnärvaro och till ännu mer drivna poliser.”

Fredrik Kliman bekräftar:

– Vi kommer att vara ännu mer synliga, ännu mer närvarande. Vi kommer att vara en nagel i ögat och sätta ytterligare tryck mot dessa personer. Målet är att få bort narkotika och buskörning från Åtvidaberg.

Såväl områdespolisen som Fredrik Kliman tillägger att de märker ett starkt stöd från den breda allmänheten i arbetet mot narkotika.

Områdespoliser som arbetar i Åtvidaberg har valt att inte uttala sig i media om skadegörelsen.