När vi kommer på besök strax efter att biblioteket har öppnat har Gabriella Mirza, nio år fått ansiktet målat med delfiner. Klasskompisen Tyra Sköld, nio år sitter vid bordet i samma rum. Gabriella Mirza går nöjd och glad och sätter sig bredvid henne och flickorna sätter ivrigt igång med att dekorera varsin cupcake (muffin med glasyr).

– Det är jättekul, säger Tyra Sköld och det lyser ur ögonen.

Det fortsätter att strömma till barn. Annelie Jonason har kommit med barnen Egon Jonason, sju år och Bodil Jonason fyra år.

Artikelbild

| Glad. Bibliotekschefen Anya Feltreuter är nöjd att det kom så många trots julruschen.

– Det händer att vi kommer hit och lånar böcker och filmer. Det är jättetrevligt att de ordnar det här, säger Annelie Jonason medan barnen börjar dekorera.

Bodil väljer favoritfärgen rosa till sin cupcake.

Biblioteksassistenten Sissela Wasén står för dagens ansiktsmålning och menar att det är en form av berättande.

– Det är så kul att det kan vara lite kopplat till böcker. Om man är målad till en drake i ansiktet går det att leva sig in i berättelsen, förklarar Anya Feltreuter, chef på biblioteket.

Artikelbild

| Succé. Ansiktsmålningen är väldigt omtyckt enligt Stella Wasén,biblioteksassistent som målar ansikten på familjelördagen.

Sex gånger per år har de bjudit in till familjelördag med olika aktiviteter.

– Vi har en barnsatsning på Mjölby bibliotek sedan 2014 som handlar om att vi vill nå ut till fler barn och ge ett mervärde. Det ska inte bara handla om att låna böcker utan att man även kan göra något kul och stanna lite längre här, säger Anya Feltreuter.

Artikelbild

| Selfie. Biblioteksassistent Sissela Wasén med dottern Stella Wasén, fem år tar en selfie med sina fina ansiktsmålningar.

Vad har ni fått för respons?

– Det är sista året på barnsatsningen och vi har gjort en utvärdering. Många har varit väldigt positiva. Men vi slutar inte för att projektet slutar. Vi kommer testa en del andra saker.

Artikelbild

| Favoritfärg. Bodil Jonason, fyra år dekorerar sin cupecake med rosa. Brosan Egon Jonason sju år tittar fram.

I dag är det sista gången för familjelördag.

– Det är roligt med familjelördag, men vi känner att det vore kul om det händer något nästan varje lördag. Till våren ska vi börja med något som heter ”Lördagsskoj” med någon aktivitet varje gång. Vi vill också bredda och göra något som är mer för alla, inte bara familjer, säger Anya Feltreuter.

Artikelbild

| Nöjda. Nissona Aho med maken Adnan Mirza tycker de fått mycket hjälp på biblioteket.

Gabriella Mirzas pappa, Adnan Mirza har kommit in i rummet. Hela familjen är på biblioteket idag. De är från Syrien och kom till Sverige för två år sedan och bor idag i Mjölby.

– Vi brukar vara här fyra till fem gånger i veckan. De hjälper mig mycket och är jättesnälla, säger Adnan Mirza.

Artikelbild

| Populärt. Cupcakedekoreringen lockade besökare till biblioteket.

Frun Nissona Aho och sonen Gabriel Mirza, 14 år stämmer in i lovorden.

– Det är ett lugnt ställe, jag brukar plugga här, säger Gabriel Mirza.