– Jag är stolt över att se att barnen växer och lär sig saker, och att de har någonstans att bo. Det är med stort hjärta som vi kämpar för barnhemmet, säger föreningsmedlemmen Gustaf Björklund, som också har gett namn till barnhemmet.

Det var år 1986 som Svenska Mount Elgon-föreningen, med bas i Kinda, bildades och påbörjade sitt engagemang i Kenya. Till en början genomfördes projekt, tillsammans med olika kvinnogrupper, som handlade om att utveckla bland annat trädplantering, vattenbrunnar och fruktodling, men med åren växte samarbetet och i slutet av 1990-talet kom staden Kimilili med i bilden. Genom en rad ungdoms- och skolutbyten väcktes idén om att starta ett barnhem och år 2006 stod det klart för invigning.

– Sedan dess har vi kontinuerligt rest ned till barnhemmet för att stötta och tillsammans med personalen utveckla verksamheten. I dag har vi 21 barn och känslan är väldigt positiv, vi har skapat en rutin som verkligen satt sig och vi har en tydlig plan för barnhemmets framtid, berättar kassören Majlis Johansson och fortsätter:

Artikelbild

| I mer än en vecka var de fyra representanterna från Svenska Mount Elgon-föreningen på besök vid Gustafs barnhem i Kimilili.

– Det går knappt att beskriva känslan av att vara där nere. Den här gången har vi sett att det mesta har fungerat och det gör mig verkligen glad.

Med omkring 150 medlemmar och flera bidragsgivare, så som Värgårdsskolan i Kisa, drivs barnhemmet genom en månadskostnad på någonstans mellan 10 000 och 15 000 kronor.

– Vi känner absolut att de pengar vi satsar går till något bra. Det hänger ihop med att vi visar vårt intresse och inte lämnar barnhemmet vind för våg. De känner ett stöd och ett ansvar, som vi ser ger resultat, avslutar föreningens ordförande Erik Björklund.