Jämför man bostadspriserna under årets första kvartal med samma period i fjol är det inga dramatiska förändringar, trots den senaste tidens fall. De östgötska villorna har gått ner med en procent och bostadsrätterna upp med lika mycket, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

På ett år har Mjölbys bostadsrätter gått upp med 5 procent och Norrköpings med 3. Finspång noterar en nedgång med 3 procent, Motala med 4 och Linköping med 5 procent. I övriga kommuner har för få affärer gjorts för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna några procenttal.

Villapriserna har stigit med 2 procent i Linköping, men sjunkit med 3 i Motala och 4 i Norrköping, jämfört med samma tid i fjol.

Men det gångna året har bjudit på svajiga priser med upp- och nedgångar. Det senaste kvartalet har bostadsrätterna i Östergötland blivit 8 procent billigare, medan villapriserna stått stilla. Mest har bostadsrätterna fallit i Mjölby, hela 18 procent, följt av Linköping 12, Motala 3 och Finspång 1. I Norrköping har bostadsrätterna tvärtom gått upp med 3 procent under det senaste kvartalet.

I Sverige har priset på bostadsrätter sjunkit med 1 procent det senaste kvartalet, medan villapriserna har legat stilla. På ett år har bostadsrätterna gått ner med 7 procent och villorna har gått upp med 1 procent.

Skärpta amorteringskrav gjorde att många passade på att köpa bostad i januari och februari. I mars gjordes däremot nästan 20 procent färre bostadsaffärer i Sverige än under samma månad i fjol.