Det frågar sig till exempel Siv Lundgren, en medveten konsument, som själv har haft stor nytta av rådgivningen och konsumentrådgivaren Ingrid Jonasson. Hon är en av de 365 som skrivit på protestlistor.
Konsumentrådgivningen i Motala har alltid haft gott rykte och många har fått hjälp, både genom personliga besök och telefonrådgivning.
Det gäller inte bara Motalabor, utan till exempel invånare i Ödeshög, eftersom de båda kommunerna samarbetar när det gäller konsumentrådgivningen.
Kanske ett samarbete mellan Motala och grannkommunerna, även ekonomiskt, kan rädda konsumentrådgivningen.
Det är en fundering som kommunalrådet Susanne Järnefjord uttrycker. I egenskap av Bildningsnämndens ordförande (konsumentrådgivningen ingår i nämndens verksamhetsområde) blev hon uppvaktad av Siv Lundgren, som överlämnade namnunderskrifterna från folk som vill ha konsumentrådgivningen kvar.
Men namnlistorna gäller inte enbart det. De som skrivit på vill också värna om lanthandeln, främst den hemsändningsservice som tre affärer i Motala kommun kan ge, plus att en varubil åker regelbundna turer i Klockrike.
-- Hur blir det för oss som bor på landet, om vi förlorar hemsändningsservicen? undrade Siv Lundgren, när hon träffade Susanne Järnefjord. Ska vi tvingas in till stan och stormarknaderna? Det är inte lätt för alla att ta sig dit.
Siv oroar sig också för vilka konsekvenserna blir om konsumentrådgivningen försvinner.
-- Vart ska man vända sig? Blir Sverker Olofsson och Plus enda möjligheten? undrar hon.
- Det är inte lätt att vara konsument i dag. Många mer eller mindre konstiga erbjudanden dimper ner i brevlådan och telefonförsljare kan vara väldigt jobbiga. Det är mycket man ska vara insatt i, för att kunna hantera det själv. Att Motala har konsumentrådgivning har känts som en stor trygghet och att man kan få tala med en person i stället för en telefonsvarare.
Susanne Järnefjord ger henne rätt.
Hon förklarar att bakgrunden till det hot konsumentrådgivningen och många kunder upplever, beror på att bildningsnämnden i sitt budgetarbete granskar all sin verksamhet ur ekonomisk synvinkel.
-- Vi nagelfar allting. Det måste vi göra. Men jag tycker att en kommun av Motalas storlek bör ha en konsumentrådgivning och jag vet av egen personlig erfarenhet hur viktig den är. Jag har också bett om råd flera gånger. Ingrid Jonasson är mycket kompetent och gör ett viktigt och bra jobb.
Kommunens kostnad för konsumentrådgivningen är 650 000 kronor årligen för konsumentrådgivarens lön och för lokalkostnaden. Lokalerna ligger i direkt anslutning till huvudbiblioteket i Folkets hus.
På oktobersammanträdet kommer bildningsnämnden att gå igenom konsekvensbeskrivningar för flera olika verksamheter, däribland den för konsumentrådgivningen.
-- Nämnden har begärt in konsekvensbeskrivningar för att få en bättre uppfattning om hur verksamheterna fungerar, och hur det skulle bli om de läggs ner, förklarar Susanne Järnefjord. Men något beslut om eventuella nerläggningar tas inte i oktober. Det blir en senare fråga.