Recept för 4 personer. Kock: Martin Andersson
Helstekt sejrygg
Ca 1 kg sejrygg
Salt
1 dl panko
2 msk strimlad basilika
2 msk riven parmesan
Polenta
1 liter grönsaksbuljong
4 dl polentagryn
1 dl Parmesan
1 citron, zest och juice
2 msk olivolja
1/2 msk salt
olivolja till stekning
Caesarsallad
Dressing
3 dl yoghurt
6 sardeller, finhackade
4 msk riven parmesan
1 vitlök, riven
½ citron, zest och juice
Salt
400g strimlad Grönkål
4 morötter, långskurna
2 avokados, skivade
1 rödlök, tunnskuren i ringar
10 rädisor, tunnskurna
Citronmarinerade räkor
300g skalade räkor
2 msk strimlad basilika
1 citron, zest och juice
½ dl olivolja
Helstekt sejrygg
Salta sejen fint och lagom runt om hela, låt den sen ligga och dra i ca 20 minuter. Lägg fisken på en ugnsplåt, strö över panko, basilika och parmesan. Baka sejen i ugnen på 150 grader till en innertemperatur på 45 grader.
Polenta
Koka upp vatten och grönsaksbuljong. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten i 7-8 minuter, rör om ofta.
Dra kastrullen från värmen, rör ner parmesanost och olivolja. Smaka av med salt.
Bred ut polentan, 2-3 cm tjock, på ett vattensköljt fat/sockerkaksform. Släta till ytan med vattensköljd sked.
Låt polentan stelna i kyl någon timme. Skär den sedan i rektangulära bitar. Stek polentan i olja i en stekpanna tills de är varma och fått lite fras.
Caesarsallad
Blanda samtliga ingredienser till dressingen och vänd sen ner grönkål, morötter, avokado, rödlök och rädisor i dressingen.
Citronmarinerade räkor
Blanda allt och låt det stå och dra.
Servering
Släng fram plåten på bordet och arrangera räkorna på. Lägg polenta och "caesarsalladen" snyggt, njut, hugg in och ha en fin god jul!