Recept för 4 personer. Kock: Martin Andersson.
Röding
4 fina filéer, ca 600g snittade på skinnsidan
1 citron, skuren i tunna skivor
1 msk hackad dill
1 msk olivolja
Salt
Lägg upp rödingen på passande plåt, salta rödingen, sprinkla på dillen, lägg på citronskivor och ringla på olivolja. Kör in rödingen i ugnen på 150 grader i ca 5 minuter.
Beurre blanc
2 dl vittvin
4 msk vittvinsvinäger
2 msk finhackad schalottenlök
2 kvistar dragon
4 svartpepparkorn
2 msk grädde
150g rums tempererat smör
Salt
Koka ihop vin, vinäger, dragon, svartpeppar och schalottenlök tills hälften återstår. Sila lagen och ha upp den på kastrullen igen i med grädde och koka upp. Ta kastrullen åt sidan och börja med hjälp av en stavmixer att mixa i klickar av smöret i såsen. Smaka av med salt.
Jordärtskockspuré
800g Jordärtskocka skalad och nerskuren i mindre bitar
3 dl Grädde
3 dl Mjölk
Koka jordärtskocka med mjölk och grädde tills den är mjuk. Mixa sen jordärtskockan så det blir puré, späd med grädd-mjölken om det behövs, smaka av med salt.
?
?
Tillbehör
1 Gurka, tärnad
1 äpple, tärnad
2 msk gräslök, fin strimlad
1 citron, zest och juice
1 msk olivolja
2 msk Forellrom
20 dragonblad
salt
Blanda gurka, äpple, gräslök, citron, olivolja och smaka av med salt.
Servering
Fördela ut jordärtskockspuré, på med röding och toppa med sås. På med gurka, äpple, gräslök, forellrom och dragon. Gott nytt år!