Pokè sallad med tonfisk och bifftopping

Martin Andersson bjuder på härliga smaker från Hawaii.

Foto: Fotograf saknas!

Recept2016-11-30 15:19

Recept för 4 personer

Sushi ris
500g sushi ris
650g vatten
100g mirin
100g risvinäger
75g socker
10g salt
1 citron, zest och juice

Salladsbas
1 gurka, tunt skuren blandad med 3 msk yuzujuice
100g rättika, strimlad
100g morot, strimlad
10 rädisor, tunt hyvlade
10 salladslökar, strimlade
1 burk gari/inlagd ingefära
100g sojabönor
1 knippe koriander, ca 50g
2 ark nori, strimlade
1 msk rostade sesamfrön
1 lime i klyftor

Varje topping räcker till fyra personer med ris och salladsbas. Välj en eller gör som det passar dig.

Tonfisk topping
400g tonfisk, tärnad
1 vitlök, riven
1 dl soja
½ dl risvinäger
1 msk rostade sesamfrön
30g ingefära finhackad
2 msk sesamolja
1 msk yuzujuice
Salt

Biff topping
½ msk wasabi
4 msk rapsolja
2 msk yuzujuice
Salt
400g biff, skivad i fyra

Sushi ris
Skölja riset noggrant. Använd rinnande kallt vatten, i ca 10 min, vattnet ska bli klart.

I med vatten och ris i en kastrull, koka upp riset med lock och sänk sedan värmen. Låt riset sjuda under lock i 15 min.

Medan riset kokar, blanda risvinäger med mirin, socker, salt och citronsaft. Värm försiktigt på spisen utan att koka men så att salt och socker löser sig.

När riset är klart häll ut det i en vid bunke och smaksätt med sushivinägerblandningen och citronzest, blanda försiktigt.

Låt riset svalna något.

Tonfisk topping
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt, servera så nära inpå som möjligt.

Biff topping
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Sota biffen i en torr panna på hög värme, låt bara biffen få fin stekyta och sen tärnar vi biffen och blandar i tärningarna i dressingen och smakar av med salt.

Servering
Arrangera sushiris i botten på fyra fina djupa tallrikar, på med salladsbas råvarorna och har kan man välja själva vad man gillar, toppa sen sist med antigen kanon god biff eller om det är möjligt ännu godare tonfisk. Tack!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om