Årtiondet då pajerna blev innemat

Kofta, keftedes och nachos var ord som vi fick lära oss under 1990-talet. Rätter från alla möjliga länder vällde in över Sverige. Butikerna fick ta hem rader av nya kryddor som till det nya sättet att laga mat.

Foto:

RETROMAT: En serie om tidstypisk mat från 50-talet till i dag. Del 3 (6): 90-talet2008-11-13 14:06

Dittills hade vi klarat oss bra med salt, kryddpeppar och lagerbärsblad - nu skulle vi ha sambal oelek, garam masala och ajvar relish och det gick inte att steka längre: man skulle woka!

Så här i backspegeln är det intressant att se hur alla dessa influenser utifrån påverkade vårt sätt att laga mat under 90-talet. För det visade sig ju att våra inhemska råvaror gick alldeles utmärkt att "omsätta" till asiatiskt, grekiskt och mexikanskt med hjälp av nya kryddor och andra tillagningssätt.

Den kära falukorven som fortfarande toppar den svenska tio-i-topplistan går ju fint att både woka och stoppa i lasagne. Svenska fläskkotletter blir supergoda med några teskedar sambal oelek i såsen, indiska köttbullar blir lika goda med grisfärs som lammfärs och med hjälp av kokosmjölk och curry blir grisfilén karibisk!

I dag finns det nog ingen svensk under 25 som kommer ihåg ett liv utan tacos. De mexikanska ingredienserna har bara blivit fler och fler och att bjuda på tacos, burritos eller nachos är det absolut bästa sättet att ställa sig in hos barnbarnen.

Som en följd av wokfebern blev förstås woken en önskejulklapp, liksom glassmaskinen och handmixern som alla var nykomlingar på 90-talet. Inte för att man behövde dem alla - wokar gör man lika bra i en traktörpanna och i glassmaskinen tog det en halv evighet att åstadkomma en liter glass. Handmixern däremot är ett suveränt köksredskap - utmärkt om du t ex vill laga "förkylningssoppan" som kom från England på 90-talet.

Pajer blev också innemat på 90-talet. Man kunde stoppa nästan vad som helst i dem och ge dem lite sting av de nya kryddorna. Det var lätt att göra pajdeg nu när nästan alla hade en liten matberedare på köksbänken. Pajbiten som blev över kunde värmas som lunchmat i mikron på jobbet. Paj dög utmärkt som partymat också. Aldrig ska jag glömma när dottern och jag gjorde minst 20 pajer till ett 30-årspartaj 1998. Vi värmde dem vartefter gästerna kom och alla kunde få "sin" paj, vegetarianer, veganer, glutenallergiker, köttälskare, skaldjursdito, you name it!

I butikerna fick vi fler och fler varor som var anpassade till denna nya "utländska" matlagning. Jasminris, fetaost, sesamolja, mango och Sharonfrukter, oliver, kokosmjölk...

Höll främmande mat på att ta över vår svenska husmanskost? I varje fall tycktes det finnas en rädsla för det på sina håll. Kanske var det därför som Telia 1995 valde att förse det årets telefonkataloger med olika landskapsrätter, som sedan blev en kokbok med Restaurangakademiens rektor Björn Halling som kommentator. I den finns förstås stekt strömming, värmlandskorv, salta biten, kåldolmar, renskav och isterband för att nämna några svenska klassiker.

Just stekt strömming försvann från tio-i-topplistan på 1990-talet och därför har jag valt att ta med det receptet som den enda helsvenska husmanskosten i den här avslutande delen av min retromatserie. Övriga recept har levt kvar i min klippsamling sedan 90-talet och tillagats med ojämna mellanrum sedan dess.

MOSTERS INDONESISKA GRYTA

500 gram grisskött i strimlor

MARINAD:

½ dl kinesisk soja

2 dl cider eller äppeljuice

1 hackad gul lök

1 ½ tsk curry

½ tsk ingefära

1 tsk sambal oelek

2 vitlöksklyftor (krossade)

2 msk vinäger.

Blanda till lagen och häll den över köttet i en skål. Låt stå i kyl minst 6 timmar. Lägg i gryta, strö på en msk vetemjöl och låt sjuda på svag värme cirka 20 minuter. Jasminris är gott till och för att mildra den ganska starka såssmaken är det gott med krossad ananas antingen i riset eller i en tillhörande sallad.

INDISKA KÖTTBULLAR (Kofta)

500 gram gris- eller lammfärs

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk curry

2 tsk malen koriander

salt

Smör att steka i

CURRYSÅS:

1 liten hackad gul lök

2 msk smör

1-2 tsk curry

2 dl buljong av tärning

2 msk vetemjöl

2 dl mild yoghurt

Blanda färsen med kryddorna, forma till köttbullar och stek i smöret tills de är genomstekta och vackert gulbruna.

Till såsen steker man löken i smöret på svag värme tillsammans med curry. Späd med buljong, vispa ner mjölet i yoghurten och rör ned blandningen i såsen. Låt såsen koka upp under omrörning.

Köttbullarna kan med fördel värmas i såsen och blir det rester kan de frysas in också i såsen. Egentligen ska det vara ris till men kokt eller pressad potatis är minst lika gott.

ENGELSK CURRYSOPPA (bra mot förkylning)

2 tsk solrosolja

1 tsk curry

450 gram skrapade och hackade morötter

1 stor hackad gul lök

2 urkärnade och hackade äpplen

7, 5 dl kycklingbuljong

salt, svartpeppar

hackad persilja

Häll olja och curry i en stor kastrull och därefter morötter, lök och äpplen. Låt alltsammans fräsa försiktigt i bortåt fem minuter. Tillsätt hälften av buljongen, sätt på locket och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka - cirka en halvtimme.

Mixa soppan, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt resten av buljongen. Låt soppan koka upp och krydda med salt och peppar.

Den här soppan är god och blir inte sämre av att den kan hjälpa till att bota förkylning. Har man ont i halsen passar det bra med några mjuka, fiberrika 90-talsbröd till soppan.

LINFRÖBRÖD

50 gram jäst

5 dl mjölk

1 ½ dl havregryn

½ dl linfrö

½ dl vetekli eller vetegroddar

50 gram smör

1 msk sirap

1 tsk salt

11-12 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Ugn: 225 grader

Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Ta ett par dl av mjölken och koka tillsammans med havregryn, linfrö och kli till en gröt. Rör ner smöret så att det smälter och låt gröten svalna.

Rör ner gröten i jästblandningen. Tillsätt sirap, salt och största delen av mjölet. Arbeta degen med t ex elvispens degkrokar och tillsätt slutligen bakpulvret blandat med någon dl av mjölet.

Kavla genast ut degen centimetertjock och tag ut runda kakor med mått (10-12 cm i diameter). Låt bröden jäsa övertäckta i cirka 40 minuter. Nagga väl och grädda i ugn cirka 10 minuter. Bröden går fint att frysa.

PS: som mått kan du använda ett stort glas eller någon form i lämplig storlek.

RÄKPAJ

Deg:

3 dl vetemjöl, 100 gram margarin, 1 á 2 dl riven ost

Fyllning:

200 gram skalade räkor

1-2 dl klippt dill

3 ägg

2 dl matlagningsgrädde

3 dl riven, lagrad ost

ev salt o peppar

Ugn: 200 grader

Hacka ihop pajdegen och tryck ut den i en rund form (cirka 24 cm i diameter). Nagga och förgrädda 10 minuter i ugnen.

Ta ut formen, lägg på räkor och dill. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt ev med salt och peppar. Obs: räkorna kan vara tillräckligt salta. Häll äggsmeten över räkorna och strö på osten. Grädda cirka 30 minuter.

TACOPAJ (som kan bli vegetarisk).

Pajdeg:

2 ½ dl vetemjöl

1 dl kesella

75 g smör

Fyllning:

400 gram köttfärs

1 påse tacokryddmix

smör eller olja

Vegetarisk fyllning:

2 påsar vegetarisk tacofärsmix

krossade tomater

vatten

Sås:

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

1-2 dl riven ost

Gör pajdegen, tryck ut den i formen och ställ kallt en stund. Grädda den sedan i ugn 10 minuter.

Om du använder vanlig köttfärs fräs den tillsammans med kryddmixen. Väljer du vegetarisk färs följ beskrivningen på påsen. Fördela färsen i det förgräddade pajskalet. Täck ytan med tunna skivor av tomat och gul lök. Blanda såsen men spar det mesta av osten. Häll över såsen och därefter osten och grädda cirka 20 minuter.

STORA GRÖNSAKSPAJEN

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

170 gram kallt smör

½ tsk salt

4 msk kallt vatten

Fyllning:

Grönsaker efter smak t ex broccoli, röd paprika, lök

Sås att servera till:

100 gram fetaost

2 dl crème fraiche

gräslök

Ugn: 200 grader

Blanda till pajdegen, tryck ut en i en stor pajform och grädda i cirka 15 minuter. Koka under tiden de sönderdelade grönsakerna i lättsaltat vatten på spis eller i mikro tills de blir mjuka. Lägg grönsakerna i pajskalet, strö på lite riven ost och låt den smälta i ugnen bortåt 10 minuter. Bjud grönsakspajen med såsen (mixa alla ingredienserna) och servera som ensamrätt eller med rökt alternativt lufttorkad skinka.

Man kan också lägga både sås och skinka i pajen sedan den förgräddats och sedan låta allt "gifta sig" i ugnen. Då behövs ingen extra ost.

LILLA BÄRPAJEN

Färdig smördeg - fryst eller kyld

1 äggvita

Bär - färska eller frysta.

Ugn: 200 grader

Smörj så många portionspajformar du vill ha och tryck ut smördegen i dem. Pensla med äggvita och grädda i ugnen tio minuter. Låt pajerna kallna och lägg på de bär du önskar. En klick vispgrädde alternativt vaniljkesella på topp är gott.

WOK PÅ SVENSKA

2 morötter

500 gram vitkål

2 msk olja

400 gram falukorv

½ grönsaksbuljongtärning

1 ½ dl vatten

2 msk franska senap

2 hela inlagda gurkor (salt- eller ättiksdito)

hackad persilja

Skär morötterna i slantar och vitkålen liksom falukorven i strimlor. Woka morötter och vitkål i oljan i en stor stekpanna (eller wokpanna förstås). Låt falukorven fräsa med någon minut. Smula ner buljongtärningen och häll i senap och vatten. Låt allt puttra cirka 5 minuter. Skär gurkan i strimlor och blanda ner i pannan. Servera med kokt potatis.

SENAPSSTRÖMMING

500 gram strömmingsfiléer

Marinad:

1 dl vispgrädde

1 äggula

1 tsk salt

1 tsk ljus osötad senap

Panering:

cirka 3 dl blandat ströbröd/rågmjöl

Stekning: helst i smör

Klipp bort ryggfenan på fisken och vik den så att den nästan ser hel ut. Blanda till marinaden och låt strömmingarna ligga i den minst en timme men gärna t ex över natten i kylen.

Vänd strömmingarna i ströbrödsblandningen och stek i omgångar i stekpanna. Det går ganska fort så ha potatismoset till hands. Godare måltid finns nästan inte!

HOCKEYMUFFINS FRÅN KANADA

7 ½ dl vetemjöl special

5 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 ½ dl riven parmesanost

200 gram bacon, stekt i bitar

1 flaska öl 33 cl

25 gram smält smör till pensling

En muffinsform eller 12 stora muffinsformar.

Ugn: 180 grader

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör i osten och baconbitarna. Häll över ölen och blanda väl. Smörj muffinsformarna, klicka ner degen och pensla med smält smör. Pappersformar behöver inte smörjas.

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Serveras varma med öl förstås till hockeymatchen på TV. Kan säkert njutas till fotbollsmatchen också

FLÄSKFILÉ FRÅN KARIBIEN

500 gram fläskfilé

1-2 gula lökar

1 plus 1 msk olja

2 msk medelstark curry

2 msk vetemjöl

2 dl hönsbuljong

2 dl kokosmjölk

salt, svartpeppar

Skala och hacka löken och fräs den i olja med curryn i cirka 3 minuter. Skär fläskfilén i skivor (2 cm tjocka), vänd dem i mjölet och bryn dem tills vackert gulbruna. Fyll ev. på lite mer olja i pannan först.

Tillsätt buljong, kokosmjölk, salt och peppar. Låt allt koka upp och sänk värmen. Låt såsen sjuda cirka 20 minuter. Ris är nog godast till.

Text: Yvonne Glenning

Bilder: Hans Nyberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!