Målningar och skulptur

Pågår till 7/11

I höstregnet bjuder den grekiske målaren och grafikern Nicos Terzis in oss till en liten utställning med små färggnistrande målningar. I serier och grupper finns tre kategorier med titlarna ”Damerna är färgade”, ”Landskap från damernas värld” och till sist en liten minimalistisk skulpturgrupp med arkaiska ansikten.

Artikelbild

Utsnitt ur skulpturgruppen ”Ansikte mot ansikte”.

Till en början kan det kännas lite förvirrande med alla dessa många, små verk. Inte blir det bättre av att ytterligare en odefinierbar gruppering av några lite större verk förefaller vara betydligt äldre målningar både till färg och karaktär. Men utställningens många små bilder öppnar sig vid långsamma närstudier. De flesta är i samma kvadratiska form och riktiga små läckerbitar som måleri betraktat. Ofta skildras människor i rörelse, känsligt och snabbt färgsatta med säker hand. Impressioner skapade med generösa penseldrag utan detaljpillande. Ibland blir vissa av dem mycket njutbara smällkarameller.

Världen kommer till oss, inte bara via digitala medier, utan också – tack och lov – via högst mänskliga kontakter. Vilka övriga fanns på konstakademien i Warsawa vid mitten av 1980-talet? Jo, Linköpingskonstnären Lars Hoffsten och Joanne Posluszny. Nicos Terzis återvände till Grekland och paret Hoffsten till Sverige. Kontakten bibehölls. För två år sedan ställde Terzis ut på Saab Art Galleri och nu Galleri Skådebanan. Precis som i hans måleri handlar konsten ytterst om oss människor och våra relationer till andra och verklighetens olika och oändliga skepnader.