Läcka i bostadsområde – 17 fastigheter utan vatten

Under onsdagsmorgonen upptäcktes en vattenläcka vid Högbacksvägen i Rimforsa. Nu pågår arbete med att laga den trasiga ledningen.

Under onsdagen arbetade personal från kommunen med att laga vattenläckan i Rimforsa. (Arkivbild)

Under onsdagen arbetade personal från kommunen med att laga vattenläckan i Rimforsa. (Arkivbild)

Foto: Niklas Holm

Rimforsa2023-04-12 16:17

Det var som högst 10 000 liter vatten i timmen som rann ut till följd av läckan. Det säger Simon Karlsson, driftledare på Vatten och avlopp i Kinda kommun. 17 fastigheter var under delar av onsdagen utan vatten.

– För att vi ska kunna jobba där så måste vi stänga av vattnet under tiden, säger Simon Karlsson.

Under tiden som vattnet var avstängt kunde de boende hämta vatten från en vattenpost i närheten.

Vattnet ska ha trängt ut genom flertalet hål i ledningen och upp över jord. Under eftermiddagen pågick arbetet med att laga läckan.

– Vi kapar av det röret och så sätter vi på en tillfällig koppling där så länge, så får det blir att vi går dit och byter hela i slutet av veckan.

Simon Karlsson uppger att de var färdiga med den tillfälliga kopplingen vid 17-tiden under onsdagen och kunde sätta på vattnet igen. Arbetet med att ersätta rören helt tror han kommer att dröja till början av nästa vecka innan det är klart. Det handlar totalt om sex-sju meter av så kallade "galvrör" som ska bytas ut.

– Galv (en typ av metall) överlag är ett jädra skitmaterial som man la ner förr i tiden, så det är ju sånt här material som man vill få bort från sitt ledningsnät.

Vägen har grävts upp och det går inte att passera med fordon, men boende på gatan kommer in till sina fastigheter. Till följd av att man stängt av vattnet kan avlagringar ha lossnat och missfärgat vattnet under en kort tid, något som är normalt vid sådana här händelser säger Simon Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!