31 sägs upp på Rimaster

Var fjärde anställd vid Rimaster i Rimforsa förlorar jobbet i höst. Det står klart efter de centrala förhandlingar som avslutades nyligen.

Rimforsa2002-05-15 05:04

Enligt metallklubbens ordförande Ulf Johansson var det tuffa överläggningar där arbetsgivarsidan lyckades få igenom flera avsteg från turordningslistans gyllene regel "sist in, först ut".

Rimasters vd Per Carlsson ser på avstegen från turordningslistan ur en annan synvinkel.

-- Vi fick lära oss i förhandlingen att resonera så att vi måste befästa vissa kunskapsnivåer i olika grupper och kompetensområden. Från vår sida förde vi fram ett antal namn och därefter blev det ett givande och tagande.

Facket maktlöst

Men det som för arbetsgivaren handlade om att säkra kunskapsnivån inom företaget blev för Ulf Johansson en smärtsam upplevelse.

-- Det är det värsta jag har varit med om som fackligt ombud. Det blir alltid subjektiva bedömningar och här ser man tydligt hur arbetsrätten med LAS (lagen om anställningsskydd) inte gäller längre. I stället vägs personer mot varandra.

Ulf Johansson återkommer flera gånger till känslan av maktlöshet.

-- Vi hade två vägar att gå, antingen hjälpa företaget eller stjälpa det. Vi kunde ha sagt nej till allting och krävt skadestånd, men det tillåter inte företagets ekonomi så det hade ändå inte funnits några skadestånd att ta ut.

Fram och tillbaka

Det var i början av april som Rimaster varslade 35 kollektivanställda om uppsägning. Bara två månader tidigare hade företaget dragit tillbaka ett lika stort varsel. Även det på kollektivsidan. Osäkerhet när det gällde nya kunder och uppdrag låg bakom ryckigheten. I dag har 115 personer arbete på Rimaster. När de beslutade uppsägningarna verkställs inom kort står företaget för första gången på många år med en personalstyrka som understiger 100 anställda.

Bland de 31 som nu får lämna Rimaster finns 23 män och 8 kvinnor.

-- Det som slår extra mot Kinda är att 18 av dem är bosatta i kommunen, och det drabbar ju i sin tur skatteunderlaget, säger Ulf Johansson.

Men han vågar ändå se ljust på framtiden för de som tvingas lämna sina jobb.

-- Länsarbetsnämnd, arbetsförmedling och lärcentrum är inkopplade och vi hjälps åt att hitta andra sysselsättningar.

Samarbetet bekräftas av Rose-Marie Thorn, chef för arbetsförmedlingen i Kisa. Redan i dag besöker arbetsförmedlingen Rimaster för att informera de 31 anställda som mister jobben inom kort.

-- Det handlar om deras rättigheter och möjligheter. Sedan måste vi träffa dem en och en för att se vilka behoven är när det gäller utbildning eller att övergå till annat arbete.

Trots uppsägningarna är Rose-Marie Thorn ändå optimistisk och pekar på möjligheterna att hitta nya arbeten. Åtminstone inom pendlingsavstånd. Både i Linköping och Vimmerby.

Och enligt Rimasters vd Per Carlsson kan det bli aktuellt med mer personal till företaget i framtiden.

-- Vi har ett antal kunder bland maskintillverkare och lagerhanterare, liksom på robotsidan och utvecklingen av elektriska styrskåp som ser ut att växa. Men det tar väldigt lång tid att få i gång en produktion som kräver anställda och som kan ge lönsamhet. Säkert handlar det om upp till ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!