Albert Engström i fokus

Med en originell tanke och en slagkraftig bild lockade Albert Engström till skratt.Men han var ingen suput eller konstig krumelur.

rimforsa2002-07-25 05:24

Det sa Hans Lönegren när han höll föredrag om författaren och konstnären Albert Engström på Rimforsa camping i måndags.

I tv-dramat om konstnären Anders Zorn framställs Albert Engström som en glad, ständigt supande man. Hans bohemiska leverne har också fått litteraturprofessorer att betrakta honom som en kuf.

Koling med värdighet

Den bilden är djupt orättvis, hävdade Lönegren. Visserligen kan Engström knappast betraktas som en idealisk familjefar, men hans konstnärskap står vida över krogliv och enkla skämt. De fattiga, karga gestalterna i han berättelser tog han på allvar i slagkraftiga texter ofta präglade av galghumor.

-- Albert Engström skildrade städernas a-lag och landsbygdens luffare med en värdighet som står i kontrast till deras yttre, sa Lönegren.

Klassisk är Engströms figur Kolingen och bilden av hur denne vandrar förbi utanför fönstren till Operakällaren i Stockholm, tittar in, ser välklädda herrar dinera och utbrister: "Putell på er, grevar och baroner".

Albert Engström föddes i Hult utanför Eksjö, och växte upp som stinsson under missväxtåren på 1870- och 80-talen. Från gossläroverket i Norrköping tog han sig med goda betyg i grekiska, latin och hebreiska - men dåliga i övriga ämnen - vidare till misslyckade universitetsstudier och en mer lyckad sejour som elev hos Carl Larsson på Valands målarskola i Göteborg.

Frustade lågmält

I början av 1890-talet kom han till Stockholm och började arbeta för tidningen Söndags-Nisse, vilken var en av de tidskrifter som med många teckningar och korta texter försökte fånga tidsandan med humor.

Albert Engström trivdes som fisken i vattnet i den genren, och startade snart sin egen tidning Strix.

Under sin levnad gjorde han omkring 3000 teckningar och skrev cirka 500 kortare berättelser publicerade i en serie där titlarna skvallrade om produktiviteten.

Ur "Min 12te bok" läste Hans Lönegren berättelsen om kapten Söderbom. Tjugotalet åhörare, de flesta män, småflinade, frustade lågmält och brast slutligen ut i skratt när historiens dråpliga poäng kom i dagern.

På sin tid var Albert Engström en inventarie i de kulturella kändiskretsarna.

Bekant med August Strindberg, Verner von Heidenstam och Anders Zorn. Inspiratör för bland andra Evert Taube.

Trots sin folkliga framtoning blev han invald i Svenska akademien av bland andra Selma Lagerlöf och Erik Axel Karlfeldt.

Albert Engström dog i magcancer 1940. Idag bevarar ett sällskap hans minne. Bland annat genom ett museum i Grisslehamn i Roslagen, där Engström verkade en stor del av sitt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om